Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Twitter artık siyasi reklamları kabul etmeyecek

Twitter kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey, sosyal medya platformu Twitter’da siyasetle ilişkili reklamları 22 Kasım 2023’te itibaren durduracaklarını açıkladı.

Sadece insanları oy vermeye teşvik edebilecek farklı içerikteki reklam kampanyalarına izin verileceğini söyleyen Dorsey, bu kararın bütün dünyada uygulanacağını belirtti. 

Kararı ve nedenlerini bir dizi tweet ile açıklayan Dorsey, “Siyasi mesaj kazanılmalıdır, satın alınmamalıdır” diyerek, “bir siyasi mesajın insanlara kimi takip edeceklerini seçtikleri an ve tekrar paylaşımlarla ulaştığını ancak bu mesajların para ile ulaştırılmasının karar mekanizmasını ortadan kaldırdığını ve zoraki bir hal aldığını” söyledi.

Bu kararın ifade özgürlüğü ile ilişkili olmadığını belirten Twitter kurucusu, yapay zekâ teknolojisi kullanılarak görüntülerin manipüle edilmesine yani “deepfake” videolara da işaret ederek, milyonlarca insanın hayatını etkileyen siyasetin teknoloji ile gün geçtikçe manipülasyona daha açık bir hale geldiğini belirtti.

Dorsey, “İnsanlara yanlış bilginin yayılmaması için mücadele ettiğimizi söylüyoruz ancak bundan para aldığımızda sanki bir sorun olmuyormuş gibi bir imaj çizmek istemeyiz” dedi.

Bu açıklama Twitter’ın politikasındaki büyük bir değişime işaret ediyor. Twitter ABD’deki 2016 başkanlık seçimleri süresince platform, etiketler ve tweet’lerle kampanyalar için yeni hedefleme seçenekleri sunmuştu. Ancak platform bunun sonucunda Rusya merkezli trol kampanyalarının hedefi haline gelmişti.

Ekim ayı başında Çin sermayeli sosyal medya platformu TikTok da siyasi içerikli kampanyalara yer vermeyeceğini açıklamıştı.

Twitter siyasi reklamları yasaklama kararı alırken Facebook, neyin doğru neyin yanlış olduğuna kullanıcıların karar vermesi gerektiği görüşünde. ABD’de Demokratlar’ın 2020’de düzenlenecek seçimlerdeki başkan aday adaylarından olan Elizabeth Warren, Facebook’un politik reklamlara devam etme kararını eleştirerek, örnek olması için platforma yanlışlarla dolu bir reklam vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.