Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beşiktaş’taki otobüs kazasının ardından: İstanbul’da iki binden fazla halk otobüsü var, ihale süreçleri şeffaf değil

Beşiktaş’ta durağa dalarak bir kişinin ölümüne ve 12 kişinin yaralanmasına sebep olan otobüs şoförü Necdet K., mahkemeye sevk edildi. Şoförü tanıyan bir görgü tanığı Necdet K.’nın ailevi problemleri olduğunu belirtirken, İstanbul’daki özel halk otobüsleri tartışma konusu oldu. Fırat Fıstık’ın ve Egemen Gök’ün haberi.

Beşiktaş’ta bulunan durakta dün saat 16.30 sıralarında bir kaza meydana geldi. Kontrolünü kaybeden Necdet K.’nın kullandığı halk otobüsü hızla durağa daldı ve kaza sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı. Şoför Necdet K., bir kişiyi bıçakladıktan sonra denize atladı. Polis, denize atlayan şoförü gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan halk otobüsü şoförü Necdet K., adliyeye sevk edildi.

“Ailevi problemleri varmış”

Şoförü tanıyan bir görgü tanığı “Koşarak elinde bıçakla geldi, denize atladı. Ailevi problemleri varmış, öyle bir şey olması lazım. Diğer şoför arkadaşları da kriz geçirdiğini söylüyorlardı” dedi. 

İstanbul’da 2 bin 112 özel halk otobüsü var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaparken, kentteki özel halk otobüsleri tartışma konusu oldu. İstanbul’da metrobüs hariç 4 bin 772 otobüsün 2 bin 112’si, yani neredeyse yarısı özel halk otobüsü. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan bir İETT yetkilisi, otobüs taşımacılığında özel ve kamu sisteminin yıllardır bir arada devam ettirildiğini belirtirken, “Özel halk otobüslerinin kaldırılarak, sadece kamuya ait araçlarla ulaşımın sağlanması radikal bir karar gerektiriyor. Akabinde de çok fazla yatırım ve kaynak ayırmak gerekiyor. Şu an kaldırılırsa zaten talep karşılanamayacağından ve özel halk otobüslerinin sahipleriyle kurulan bağlardan kaynaklı eğer böyle bir şey yapılacaksa bu geçişin çok planlı yapılması gerekiyor” dedi.

Şeffaf olmayan ihale süreçleri

İETT’ye bağlı otobüslerle özel halk otobüslerinde görev yapan şoförler arasında ceza puan sistemi açısından bir fark yok. Ancak özel halk otobüslerinin sahipliğine bakıldığında taksicilere benzer bir durum sözkonusu. Özel halk otobüsü ihalelerinde şeffaf olmayan süreçler işletildiğini söyleyen yetkili, aracın sahibi olan kişilerin birden fazla özel halk otobüsüne sahip olduğunu da belirtti. Ancak artık ihale yapılmıyor ama özel halk otobüsü sahibi aracı başka birine devredebiliyor.

İmamoğlu’ndan açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da özel halk otobüsleriyle ilgili olan sıkıntıyı kabul etti ve şu açıklamayı yaptı: “İstanbul’daki toplu ulaşım meselesinde çok kronik sorunlar var. Özel halk otobüslerinin dizaynı konusunda da sorunlar var. Bu bizim masamızı oldukça meşgul eden bir konu. Biz, bu konuda en az yedi-sekiz kez toplantı yaptık. Aralık sonunda çalıştay koyduk. Özel halk otobüslerinin verilme biçimi var. Mesela belli kişilerin yüksek sayıda otobüsü var. Bu yanlış. Olması mümkün değil. Statüsü doğru da değil. Bu bakımdan biz orayı daha sağlıklı, daha halkına hizmet eden, mesela dar bölgelerde görev yapıyorlar, başka bir yoğun olan bölgeye aktarım yapamıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.