Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Afrin ve İdlib’i hizmetle savunurken hangi resme baktınız Sayın Kılıçdaroğlu?”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Buldan, Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâına destek veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Buldan, “IŞİD’in karargâh yaptığı İdlib’i hizmetle savunmak CHP’nin laiklik ilkesine terstir” dedi.

Buldan şöyle konuştu:

Tam da bu süreçte Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Resme baktım. Afrin’e İdlib’e çok iyi hizmetler gidiyor’ demektedir. Hangi resme baktınız Sayın Kılıçdaroğlu? ÖSO denen barbar tecavüz ordusunun Afrin’de yaptığı talanın resmini de gördünüz mü acaba. Kürt halkı Afrin’de yaşadığı topraklardan sürüldü. Bu resmi gördünüz mü? Zeytinliklerine varıncaya kadar halka ait ne varsa bir bir talan edildi. Bu resmi gördünüz mü? Kürtçe tabelalar tek tek indirildi. Bunları da gördünüz mü? Kuzey Suriye’de Kürtler’in ve Aleviler’in varlığına saldıran DAİŞ karanlığı, kendine güvenli bölge kurduğu İdlib’den tüm bu coğrafyayı tehdit ederken, siz kalkıp İdlib’e hangi hizmetin götürüldüğünden söz ediyorsunuz? ÖSO’nun yıktığı Afrin’i, IŞİD’in karargâh yaptığı İdlib’i hizmetle savunmak CHP’nin kendi laiklik ilkesine de terstir. CHP tabanının bu gerçeği görmesi, yüzleşmesi ve yönetimden hesap sorması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu’na gerçekleri görmesi gerektiğini hatırlatıyorum.”

Buldan’ın gündeminde, HDP’li belediyelere arka arkaya atanan kayyumlar da vardı. “Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı-kayyum sistemidir” diyen Buldan şöyle devam etti:

“Selçuk Mızraklı Diyarbakır halkının seçilmiş iradesidir. Buradan kendisine selamlarımızı gönderiyoruz. Mızraklı’nın tek suçu önceki kayyımın yolsuzluklarını, hırsızlıklarını kamuoyuna ifşa etmiş olmasıdır. Hırsıza hırsız dediği için tutuklanmıştır. Talancıların, hırsızların dışarıda gezdiği, hırsızlığı ortaya çıkaranların ise içeriye atıldığı bir düzenle karşı karşıyayız. HDP’li belediyelerde hırsızlık ve yolsuzluk asla bulamazsınız. Bizi suçladığınız ne varsa hepsi sizde, sizin siyasetinizde mevcuttur. Yeni Türkiye dedikleri düzen işte budur değerli arkadaşlarım. Bu düzenin adı, kayıtsız şartsız halkta olduğu söylenen egemenliğin halkın elinden alınıp kayyıma teslim edilmesidir. Bu sistemin adı cumhurbaşkanlığı-kayyum sistemidir. Elbette biz halkımızla birlikte her yerde kayyım rejimine karşı çıkmaya, mücadele etmeye ve halk iradesine en güçlü şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz. Belediyelerimizi o kayyımlara bırakmayacağız. İsteriz ve bekleriz ki, bu ceberut anlayışa karşı; demokrasiden, hukuktan, adaletten yana olan herkes güçlü bir şekilde karşı çıksın, mücadele etsin.”

“AKP, cemaatin fezlekelerine sarılarak darbecilere sahip çıkmaktadır”

HDP’nin eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın yıllardır hapiste olduğunu hatırlatan Buldan, serbest bırakılmalarını istedi:

“Buradan bir kez daha iktidara ve adalet kırıntısı kaldıysa yargıya çağrı yapıyorum: Bu hukuk ve demokrasi katliamına, rezaletine son verin! Demokrasi ve barış mücadelesi yürüttüğü için siyasi rehine olarak tuttuğunuz tüm siyasetçileri derhal serbest bırakın. Demirtaş ve bütün arkadaşlarımız AKP iktidarı tarafından FETÖ’cü savcıların hazırladığı fezleke ve iddianamelerle rehine olarak cezaevlerinde tutulmaktadır. FETÖ’ye, darbeye karşı çıktığını iddia eden AKP iktidarı, cemaatin fezlekelerine sarılarak açıkça darbecilere sahip çıkmaktadır.”

Buldan, ikitidarın Titanik gemisi gibi batacağını söyledi:

İçeride ekonomisi çökmüş, adaleti çökmüş, demokrasisi çökmüş bir Türkiye. Ülke çökmüş, kriz üstüne kriz yaşanıyor. 17 yıllık yolsuzluk ekonominizle ülkeyi enkaza çevirdiniz. İşte yarın bütçe görüşmeleri mecliste başlıyor. Savaşın ekonomik faturasını halka ödetmeyi planlayan bir yıkım bütçesiyle karşı karşıyayız. Bu yıkım bütçesinin geçmemesi için parlamentoda grubumuz en etkili muhalefeti yapacaktır. Milletvekili arkadaşlarımız özellikle bunu yapacaktır. Ve görüyoruz ki 2020 bütçesinde de güvenlik harcamalarına ağırlık verilmektedir. Öyle anlaşılıyor ki AKP, 2020’yi de savaş yılı olarak planlamaktadır. Bütçeden bunu anlıyoruz. Savaşa dayanmadan iktidarda kalamıyorlar çünkü. Ama artık yolun sonuna geldiler. İktidardaki çözülme büyüyecektir. Gemi su almaya başlamıştır. Titanik gibi batacaklar. Siz bunların keman çaldığına bakmayın; gidecekler, batacaklar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.