Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi: ABD, Paris Anlaşması’ndan çekilme sürecini başlattı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, “Başkan Donald Trump, Amerikan halkına, vergi mükelleflerine ve işlerine yüklediği yükten dolayı Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı verdi” dedi. ABD’nin Paris Anlaşması‘ndan ayrılması en az bir yılı bulacak.

Donald Trump, 1 Haziran 2017’de Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’yi, 190’ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması’ndan çekeceğini duyurmuştu. Trump anlaşmanın, iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını ve bunun Amerikan ekonomisinde 3 trilyon dolar para ve 6,5 milyon kişilik istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti.

Paris’te, Aralık 2015‘te yapılan 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP21) onaylanan İklim Anlaşması, Nisan 2016’da, 190’dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.

Trump’ın selefi Barack Obama‘nın en büyük destekçisi olduğu ve müzakerelerine liderlik ettiği anlaşmanın ana hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması olarak belirlenmişti.

Ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddelerin öne çıktığı anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçiş süreçlerinde maddi olarak desteklenmelerini öngörüyor.

Anlaşmanın yasal hükümlerine göre, BM Genel Sekreterliği, ABD’nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019’da kabul edebilecek. Talebin kabul edilmesini takip eden sürecin ise yaklaşık bir sene süreceği ve ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesinin Kasım 2020‘yi bulabileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.