Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un NATO eleştirisine Almanya Başbakanı Merkel’den sert yanıt: “Yersiz bir sözlü saldırı”

The Economist dergisine verdiği röportajda “NATO’nun beyin ölümü yaşadığını” söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Varşova Paktı’nın sona ermesinin ardından Rusya’yı NATO’nun baş düşmanı olarak görmenin anlamsız hale geldiğini belirtmişti. Macron savunma ittifakı içinde koordinasyon olmadığını belirterek ABD’yi eleştirmiş ve “ABD ile NATO müttefikleri arasında stratejik karar alma süreçlerinde hiçbir şekilde koordinasyon yok. Hiç. Aynı zamanda bir diğer NATO üyesi Türkiye’nin, Fransa’nın çıkarlarının sözkonusu olduğu bir bölgede, koordinasyonsuz agresif eylemleri var” demişti.

Barış Pınarı Harekâtı’nı da eleştiren Macron, Türkiye’nin NATO’ya ait olup olmadığı sorusunu ise “Bunu söyleyemem. Türkiye’yi NATO’dan dışlamak çıkarımıza değil ama belki de NATO’yu yeniden gözden geçirmeliyiz” diye cevaplamıştı. Macron, Türkiye’nin NATO üyesi olmanın getirdiği yükümlülükler çerçevesinde, “sorumlu bir zihniyet” ile muhafaza edilmesinin önemli olduğunu kaydetmişti.

Almanya, Macron’a tepkili

Macron’un sözleri, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yıldönümü kutlamalarına hazırlanan Almanya’da tartışmalara yol açtı. Almanya Başbakanı Angela Merkel‘in bugün Berlin’de hem NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg hem de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmeler yaptı. Deutche Welle’nin haberine göre, Stoltenberg ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada Merkel, Macron’un sözlerini “yersiz bir sözlü saldırı” olarak nitelendirerek, “Bu bakış açısı kesinlikle benimkini yansıtmıyor” diye konuştu.

Macron’un çok sert ifadeler kullandığına dikkat çeken Merkel, her zaman Avrupa’nın kendi güvenliği için daha çok sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savunduğunu ancak müttefikler arasında görüş ayrılıkları olsa da NATO’nun kilit önem taşıdığını söyledi. 

“Transatlantik ortaklık bizim izin vazgeçilmez” diyen ve NATO’nun Almanya’nın güvenliğinin temelini oluşturduğunun altını çizen Merkel, “NATO bizim güvenlik ittifakımız” dedi.

Merkel ayrıca, Suriye harekâtı nedeniyle Türkiye ile yaşanan tüm güçlüklere rağmen Ankara’ya giderek ittifak üyelerinin görüşlerini ve endişelerini aktarmasından ötürü NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e teşekkür etti, “Görüş ayrılıklarımız olduğunda da diyaloğumuzu muhafaza etmeliyiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.