Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon sözcüsü, Suriye’deki petrol gelirlerinin SDG’ye bırakılacağını açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Rath Hoffman, 7 Kasım’da Pentagon’da yaptığı basın toplantısında, Suriye’de petrol sahalarından elde edilen gelirin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) gideceğini açıkladı.

Suriye Operasyonu sonrası Suriye petrollerinin kimin kontrolünde olacağı tartışması devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme kararı aldığını daha önce açıklamıştı. Bu açıklamayı petrol yataklarının korunması için 200 ABD askerinin bölgede bırakılacağı kararı takip etmişti. Sonrasında da ABD Savunma Bakanlığı, Suriye’nin doğusundaki petrol yataklarının korunması için bölgeye asker sevkıyatı yapacağını açıklamıştı. Zırhlı araçların bölgeye sevk edilmesiyle petrol sahasının güvenliğine destek sağlanması planlanıyor.

Daha önce Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham da petrol yataklarından elde edilen gelirle SDG’ye destek sağlanabileceğini belirtmişti. Graham 24 Ekim’de Suriye’deki petrol yatakları ile ilgili yaptığı açıklamada, petrol sahasının ABD’nin kontrolünde olmasının Esad’a ve İran’a maddi darbe vuracağını ve IŞİD ile mücadele etmiş ve petrol sahalarını kazanmış SDG’ye petrol sahalarından elde edilecek gelirle yardım edilebileceğini söylemişti. Graham ayrıca, Doğu Suriye’de IŞİD varlığının tekrar ortaya çıkmaması için bölgedeki Kürt güçleri ile ABD’nin işbirliğinin devam edeceğine inandığını dile getirmişti.

ABD böylece, bölgedeki petrolün Esad rejimi ve IŞİD’in eline geçmemesini planlıyor.

Suriye’deki petrol yatakları ülkenin doğusunda Irak sınırı yakınlarında ve Fırat Nehri boyunca uzanıyor. Ülkenin en zengin petrol yatakları, SDG’nin kontrolündeki Rakka, Deyrizor ve Haseke’de bulunuyor. Buradaki 20 petrol kuyusundan 11’i SDG’nin denetiminde. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın 19 Eylül’de yayımladığı rapora göre SDG güçleri, Suriye’deki petrol ve doğalgaz üretiminin yüzde 80’ini kontrol ediyor.

2011’de iç savaşın başlamasından bu yana Suriye’de petrol üretimi oldukça düşük seviyede. Öncesinde de İran ve Irak ile karşılaştırıldığında Suriye’deki petrol üretimi düşük seviyelerdeydi. Petrol üretiminin en yüksek seviyelere ulaştığı 1990’lı yılların ortasında bile Suriye’de günlük petrol üretimi 600 bin varili aşmıyordu. Aynı dönemde Irak’ın günlük petrol üretimi ise 2 milyon varili buluyordu.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, Suriye’nin 2018’de günlük petrol üretimi 28 bin varil seviyesine kadar düştü ve Suriye, petrol üreten ülkeler arasında 78’inci sırada yer aldı.

Suriye’de petrol üretiminin yanı sıra, petrol rezervleri de düşük. Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2011 verilerine göre, Suriye’nin 2,5 milyar varil petrol rezervi bulunuyor. Bu oran da küresel petrol rezervlerinin yüzde 0,14’üne denk geliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.