Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WSJ: “ABD Suriye’de 1000 asker bırakmayı planlıyor”

Wall Street Journal’a konuşan ABD’li yetkililer, Suriye’de 1000 kadar asker bırakılacağını söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den tamamen çekilme kararını açıklamasından üç ay sonra bu, ciddi bir politika değişikliği olarak görülüyor.

Gazeteye göre Trump’ın çekilme planına dahil olan Kuzeydoğu Suriye’de bir tampon bölge yaratılması, Türkiye, Avrupalı ülkeler ve Kürtlerle görüşmelerin başarısız olmasından ötürü gerçekleşmedi.

Yetkililer ABD’nin, Türkiye’den gelen tehditlere rağmen Suriye’de Kürtlerle çalışmaya devam etmeyi planladığını ve IŞİD’in elindeki son topraklar alındıktan sonra Trump’ın ilk emrine uygun olarak yüzlerce Amerikan askerini geri çekebileceğini de belirtti.

Tartışmalar Kürtler ve İran etrafında dönüyor

Tartışmalar, Trump’ın çekilme emrinden bir uzaklaşma olarak yorumlanıyor. Tepki yaratan çekilme kararı üzerine Trump yönetiminde yer alan isimlerden Jim Mattis Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmiş ve ABD’nin IŞİD henüz tam olarak yenilmeden sahadan çekildiği öne sürülmüştü.

Ulusal güvenlik ekibi ise, Başkan Trump’a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Suriye’deki Kürtlere saldırmaması konusunda güvence alması için baskı yapmış, ancak Türkiye bunu reddetmişti.

Trump’ın çevresindeki isimler, Kürtlere desteğin çekilmemesi ve İran tehdidinin önlenmesi için ABD Başkanı’na baskı yapıyor.

Pentagon’dan yalanlama geldi

ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Suriye’de 1000 asker bırakılacağına dair haberlerin yanlış olduğunu, geçen şubat ayında alınan karar doğrultusunda Başkan Donald Trump’ın kararına uygun hareket edileceğini, Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermek için Türkiye Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

https://twitter.com/thejointstaff/status/1107456346939633664

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.