Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: “Trump Erdoğan’a Beyaz Saray’da ‘NATO içinde S-400’lere yer yok’ mesajı verecek”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, CBS televizyonunda katıldığı programda, Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a S-400’lerden “kurtulması”nı salık vereceğini söyledi. O’Brien, “Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açıkça söyledik. NATO içinde S-400’lere yer yok. NATO içinde Rusya’dan mühim askeri alımlara yer yok. Başkan [Trump] bu mesajı [Cumhurbaşkanı Erdoğan’a] buraya geldiğinde net bir şekilde iletecek” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, sunucunun NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle yaptırıma maruz kalıp kalmayacağını sorması üzerine de, “Türkiye S-400’lerden kurtulmazsa, yaptırıma maruz kalma olasılığı çok yüksek” yanıtını verdi. O’Brien, “CAATSA yaptırımları her iki partiden çoğunluğun desteğiyle Kongre’den geçecek ve Türkiye bu yaptırımların baskısını hissedecek” diye konuştu.

Richard O’Brien 10 Kasım’da CBS’in Face the Nation adlı programına katıldı.

ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası“nın İngilizce kısaltması olan CAATSA, Rusya’nın istihbarat veya savunma sektörleri ile alışveriş yapan kişi veya kurumlara yönelik yaptırım uygulanmasını öngörüyor. ABD Başkanı Trump, yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.

Beyaz Saray şu ana kadar yasanın uygulanması için gerekli başkanlık kararnamesini hazırlamış değil. ABD başkanı yasa gereği en fazla altı ay boyunca yaptırımlardan muafiyet tanıyabiliyor. Muafiyet, süresinin sona ermesinden en geç 15 gün öncesinde yine 180 günlüğüne yenilenebiliyor. 

Amerikan Kongresi’nin iki kanadında da, içinde Başkan Trump’ı CAATSA’yı bir an önce uygulamaya mecbur bırakan maddelerin de bulunduğu bazı yasa tasarıları hazırlanmış durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Kasım’da Beyaz Saray’da Başkan Trump ile bir araya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.