Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray’dan Irak yönetimine: “Protestoculara yönelik şiddeti durdur, erken seçime git”

Beyaz Saray yazılı bir açıklama yayınlayarak Irak’ta “protestoculara, sivil toplum aktivistlerine ve medyaya yönelik süregitmekte olan saldırılar ile internet erişimine getirilen kısıtlamalardan” derin kaygı duyduğunu bildirdi.

Açıklamada Irak hükümetinden “protestoculara yönelik şiddetin sona erdirilmesi” ve “Cumhurbaşkanı Berham Salih’in seçim yasasında reform yapma ve erken seçimlere gitme vaadi”nin yerine getirilmesi istendi.

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı: “Iraklılar, İran rejiminin kaynaklarını tüketmesine ve silahlı grupları ve siyasi müttefikleri vasıtasıyla görüşlerini barışçıl yöntemlerle ifade etmelerini engellemesine seyirici kalmayacak. Ölümcül şiddete maruz kalmalarına ve internet erişiminden mahrum bırakılmalarına rağmen, seçim ve seçim reform talep eden Irak halkı sesini duyurmayı başardı.

Irak’ta protestolar hafta sonunda da devam etti.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği üzerine 1 Ekim’de patlak veren protestolar güvenlik güçleri tarafından aşırı güç kullanılarak bastırılmaya çalışılıyor. Başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii ağırlıklı bölgelerde haftalardır hükümetin görevden çekilmesi talebiyle devam eden gösterilerde en az 319 kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası Af Örgütü, bugüne kadar tutuklanan binlerce kişinin derhal salıverilmesi ve göstericilere karşı aşırı güç kullanan güvenlik güçlerinin cezalandırılması çağrısı yaparken, Birleşmiş Milletler Irak’a Destek Misyonu pazar günü (10 Kasım) yayınladığı raporda krizin aşılması için seçim yasasında değişiklik ve yolsuzluğun önlenmesi amaçlı adımlar içeren kısa ve orta vadeli önlemler paketi açıkladı.

Başbakan Adil Abdülmehdi cumartesi günü protestocuların taleplerini karşılamak için bir dizi reform yapmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de, geçen hafta parlamentonun yerine geçecek bir isimde uzlaşması halinde, Başbakan Abdülmehdi’nin istifa etmeye hazır olduğunu duyurmuş, ama önce seçim sisteminde reform yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Haber ajansları Iraklı protestocuların tepkisinin son günlerde daha çok İran üzerinde yoğunlaşmaya başladığını bildiriyor, gerekçe olarak ise Tahran’ın Irak’taki hükümet, Şii politik fraksiyonlar ve paramiliter gruplarla yakın ilişki içerisinde olmasını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.