Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da bu yıl ikinci kez yapılan seçimlerde Sosyalistler birinci oldu, aşırı sağ oylarını ikiye katladı

İspanya’da altı ay ara ile yapılan ikinci genel seçimlerde İspanyol Sosyalist İşçi Partisi birinci oldu, aşırı sağ oylarını ikiye katladı, sağ-sol bloklarda meclis çoğunluğunu sağlayabilen çıkmadı.

İspanya’da son dört yılda dördüncü kez, bu yıl içinde ise ikinci kez genel seçimler yapıldı. 10 Kasım Pazar günü 37 milyon seçmen, 350 milletvekilini ve 208 senatörü belirlemek için sandığa gitti. Seçimlerden İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) galip çıktı. Aşırı sağ parti Vox da bir önceki seçimlere göre oyunu ikiye katladı. Liberal sağ görüşlü Vatandaşlar Partisi’nin meclisteki sandalye sayısı 57’den 10’a düştü. Katalonya’daki ayrılıkçı üç siyasi partiden meclise 23 milletvekili girdi.

350 sandalyeli mecliste sol blok (PSOE+Unidas Podemos+Mas Pais) 158, sağ blok (PP+Vox+C’s+NA) ise 152 sandalyede kaldı. İki blok da hükümet kurulabilmesi için gerekli olan meclis çoğunluğunu sağlayamadı.

PSOE, seçimden birinci parti olarak çıkmasına rağmen bir önceki seçimle karşılaştırıldığında üç milletvekili ve senatodaki çoğunluğunu kaybetti. Tek başına iktidar için gereken oyçokluğuna sahip olmayan PSOE, koalisyon ya da azınlık hükümeti kurmak durumunda.

Hükümetin kurulabilmesi için konuşulan iki seçeneğin de hayli zor olduğu belirtiliyor. Birinci seçenek, PSOE’nin azınlık hükümeti kurabilmesi için en büyük rakibi Halk Partisi’nin (PP) mecliste güvenoyunda çekimser kalması. İkinci seçenek ise Katalonya ve Bask bölgesindeki ayrılıkçı siyasi partilerin sol blok ile koalisyon kurması. Bu seçeneğin gerçekleşebilmesi için ayrılıkçı siyasi partilerin önkoşulu bağımsızlık müzakerelerinin başlaması. Ancak PSOE daha önce bu sürece girmeyeceğini ilan etmişti.

Gözler Halk Partisi’nde

PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez azınlık hükümeti kurmak istediğini ve bunun için meclisteki tüm siyasi partilerden destek beklediğini söyledi. Sosyalistler’in azınlık hükümeti kurabilmesi için, en büyük rakibi olan PP’nin mecliste yapılacak güvenoylamasında çekimser kalması olasılıklardan biri. PP, İspanya’da sağ görüşün en güçlü partisi ve bu seçimlerde oyunu artırdı.

PP lideri Pablo Casado genel seçim sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasında sonuçları partisi için olumlu ama hükümetin kurulabilmesi açısından olumsuz bulduğunu söyledi.

Casado açıklamalarında, İspanya’da hükümet kurulması süreci düğümlenmesin diye PSOE’nin azınlık hükümeti kurması için mecliste gerekli sorumluluğu alabilecekleri imasında bulundu. Popülist sol parti Unidas Podemos’un lideri Pablo Iglesias da koalisyon hükümeti kurulması durumunda PSOE’ye destek verebileceklerini belirtti.

Seçim sonuçlarına göre partilerin mecliste kazandıkları koltuk sayısı şöyle: PSOE 120, PP 88, Vox 52, Unidas Podemos 35, Vatandaşlar (C’s) 10, sol görüşlü Mas Pais 3, Katalonya’daki ayrılıkçı siyasi partiler: Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 13, Katalonya için Birlik (JxCat) 8, Halk Birliği Adaylığı (CUP) 2; Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 7, Bask’ta faaliyet gösteren bağımsızlık yanlısı Eh Bildu 5, Navarra (NA) 2, Kanarya Koalisyonu (CC) 2, Galiçya Milliyetçi Bloku (BNG) 1, Kantabria Bölgeci Parti (PRC) 1, Teruel Var 1.

İspanya’da bir önceki genel seçimler 28 Nisan’da yapılmıştı. PSOE seçimlerden birinci çıkmasına rağmen Sanchez’in kurduğu iki hükümet de meclisten güvenoyu alamamıştı. İspanya, pazar günü yapılan seçimlere de bu siyasi kriz ortamında Katalonya bölgesi ile ilgili tartışmalı süreç devam ederken girdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.