Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

131 yıl sonra… Financial Times gazetesinin ilk kadın genel yayın yönetmeni Roula Khalaf, ocak ayında göreve başlıyor

Küresel ekonomi ve finans çevrelerinin yakından takip ettiği, İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times (FT), 131 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın genel yayın yönetmeni ile çalışacak. Son üç yıldır FT’de genel yayın yönetmeni yardımcısı olan Roula Khalaf, gazetedeki en yüksek, en güçlü pozisyonu, selefi Lionel Barber’dan ocak ayında devralacak.

Halef ve selef: Roula Khalaf ve Lionel Barber.

FT’yi 2015 yılında satın alan dünyanın en büyük medya kuruluşu Japon Nikkei’nin CEO’su Tsuneo Kita, Khalaf’ın “FT’nin kaliteli gazetecilik misyonunu korkusuzca ve tarafsızlıkla yerine getireceğine güvenim tam” açıklaması yaptı.

Khalaf da haberi sosyal medyadan duyururken, “Büyük onur” dedi ve 14 yıldır FT’ye liderlik eden Barber’ın halefi olmanın ayrıcalık olduğunu yazdı.

Beyrut doğumlu olan Khalaf, ABD’nin Syracuse ve Columbia üniversitelerinde eğitim aldıktan sonra, gazeteciliğe Forbes dergisinde muhabir olarak başlamış. Forbes için 1991 yılında yaptığı Jordan Belfort adlı karanlık bir borsacıyla ilgili haber ise 2013 yılında Martin Scorsese’nin “The Wolf of Wall Street / Wall Street’in Kurdu” adlı filmine esin kaynağı olmuştu. Hatta filmde bir yardımcı oyuncu kısa bir rol için Khalaf’ı canlandırmıştı.

Roula Khalaf, FT’de çalışmaya 24 yıl önce başlamıştı. Ortadoğu ve dünya haberleri editörlüğünden sonra, genel yayın yönetmenliği yardımcılığına da üç yıl önce yükselmişti.

FT’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni olmaya hazırlanan Khalaf (sol başta), gazetenin 24 yıllık çalışanı.

İki erkek çocuk annesi olan Khalaf, FT’nin küresel ticarete odaklanan hizmeti “Trade Secrets” (Ticaret Sırları) da dahil, son dönemde hayata geçirilen bir dizi girişiminin yaratıcısı olarak biliniyor.

Ocak ayında koltuğuna veda edecek olan 64 yaşındaki Lionel Barber ise FT’nin dijital yayıncılığa geçişteki stratejisini oluşturan isim olarak, arkasında çok başarılı bir miras bırakarak ayrılacak.   

1888 yılında kurulan FT’nin dijital ve basılı yayınlarının bir milyonu aşkın ücretli abonesi bulunuyor. Gazete dijital yayıncılık sektöründe “ödeme duvarı” oluşturan ilkler (2007 yılında) arasında yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.