Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran: Benzine yapılan zamdan sonra başlayan protestolar birçok kentte devam ediyor

İran’da benzin fiyatlarına yapılan zam sonrası başlayan ve birçok şehre yayılan protestolar devam ediyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dört yıldır benzine ilk kez zam yapıldığını belirterek “Zamdan pay alma niyetimiz yok” derken dini lider Hamaney, halkın taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Gösterilerin birçok kente yayılmasının ardından İçişleri Bakanı Fazli, “Böyle devam ederse müdahale ederiz” dedi.

İran Ulusal Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketi’nin zam açıklamasının ardından, ilk protestolar trafikte sürücülerin kontak kapatmasıyla başladı. Göstericiler ülke çapında birçok yolu araçlarıyla trafiğe kapattı. Birçok kentte protestocuların kontak kapatmanın yanı sıra, araçları yakarak barikat kurdukları ve polisle çatıştıkları bildiriliyor. 

İlk gelen bilgilere göre, protesto gösterileri başkent Tahran dışında Kirmanşah, Ahvaz, Bircend, Meşhed, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Kerec, Yezd, Buşehr ve Sari kentlerinde etkili oldu. 

Başkent Tahran’da “Hakkımızı alırız, zilleti kabul etmeyiz” sloganları atan göstericilerin, İmam Ali Otoyolu’nda trafiği durdurduğu ve polisten kendilerine destek vermelerini istedikleri öğrenildi. Kirmanşah ve Meşhed kentlerinde ise polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

Hamaney: “Halkın talepleri karşılanmalı”

Gösterilerin İran’ın birçok kentine yayılmasının ardından açıklama yapan İran’ın dini lideri Ali Hamaney, “Ben bu alanda uzman değilim ama yetkililer, insanların bu plana dair endişelerini gidermek için tüm kaynaklarını kullanmalı” dedi. Hamaney ayrıca, “Kamu mallarını ateşe vermek vatandaşların değil, fitnecilerin işi. Bunu provoke edenler İran düşmanlarıdır” diyerek protestocuları uyardı.

Ruhani: “Zamdan pay alma niyetinde değiliz”

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dört yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını söyledi. 

Halkın yüzde 75’inin ekonomik sebeplerle baskı altında olduğunu söyleyen Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve zamla elde edilen tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını vurguladı.

İçişleri Bakanı Fazli: “Gösteriler bu şekilde devam ederse müdahale ederiz”

İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, gösterilerin ülkeye yayılmasının ardından yaptığı açıklamada, gösterilerin büyümesine ve bazı kentlerde kamu binaları ve mallarına zarar verilmesine rağmen güvenlik güçlerinin şu ana kadar soğukkanlılığını koruduğunu söyledi. Gösteriler nedeniyle şehir içi ve şehirler arası trafikte ciddi aksamalar yaşandığını dile getiren Fazli, bazı vatandaşların sekiz saat trafikte mahsur kaldığını söyledi. 

Açıklamasının devamında İçişleri Bakanı Fazli, “Bu şekilde devam etmesi halinde, şimdiye kadar müdahale etmekten kaçınan güvenlik güçleri, kamu düzenini sağlamak için gerekli adımları atmak zorunda kalacaktır” dedi ve göstericilerin uyarıları dikkate almasını istedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.