Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç, WikiLeaks kurucusu Assange hakkındaki tecavüz soruşturmasını düşürdü

İsveç, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange hakkında tecavüz suçlamasıyla yürüttüğü soruşturmayı kapattı. Başsavcı Yardımcısı Eva-Marie Persson, dava açmak için yeterince güçlü kanıt oluşmadığını duyurdu. Soruşturma, Assange’ın 2010 yılının Ağustos ayında İsveç’te bir kadına tecavüz ettiği iddiasıyla ilgiliydi. 48 yaşındaki Assange hakkındaki suçlamaları reddediyordu.

Assange, kurucusu olduğu WikiLeaks internet sitesi aracılığıyla 2010 yılı Şubat ayında ABD’nin Irak ve Afganistan’daki hava saldırılarına ait videoların, diplomatik yazışmaların ve diğer meteryallerin yer aldığı yaklaşık 92 bin belgeyi basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

Bu ifşaatın ardından gizli belgeleri yayınladığı için ABD’nin yargılamak istediği Assange, İsveç’te tecavüz suçlamasıyla karşılaşınca, ABD’ye iade edileceğinden endişe ederek İngiltere’ye gitti. Avustralya vatandaşı olan Assange, 2012 yılında İngiltere’deki mahkemenin İsveç’e iade edilmesine karar vermesi üzerine ise Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığındı.

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, Ekvador Büyükelçiliği’nden çıkarılıp İngiliz polisine teslim edildikten sonra polis aracında görülüyor (11 Nisan 2019).

2019 yılına kadar burada sığınmacı olarak kalan Assange, Ekvador’daki iktidar değişikliğini müteakip, ABD ile ilişkileri iyileştirmek isteyen yeni Devlet Başkanı Lenin Moreno’nun talimatıyla büyükelçilikten çıkarılıp İngiliz polisine teslim edildi. İngiltere makamları 2012’deki iade davası çerçevesinde kefaletle serbest bırakılma koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle Assange’ı 50 hafta hapis cezasına çarptırdı. Assange halen, Londra’daki Belmarsh Cezaevi’nde tutuluyor.

WikiLeaks İsveç’in soruşturmayı kapatma kararını memnuniyetle karşıladı. Kuruluşun genel yayın yönetmeni Kristinn Hrafnsson, “İsveç kanıt olmamasına rağmen üçüncü kez açtığı ön soruşturmayı da düşürdü. Artık Assange’ın yıllardır uyarısını yaptığı konuya, yani ABD’nin yargılama tehdidine yoğunlaşabiliriz” dedi.  

Assange’ın savunma ekibi de, ABD’nin Assange’ı gazetecilik faaliyetinden dolayı yargılamak istediğine dikkat çekerek, İsveç’teki suçlamaların bu gerçeği perdelemeye yarayan politize bir süreç olduğunu vurguladı.  

WikiLeaks’in ABD’ye ait gizli bilgileri, o dönem ABD ordusunda görevli olan istihbarat analisti Bradley Manning’den aldığı ortaya çıkarılmış, Manning, 27 Mayıs 2010’da tutuklanarak 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski ABD Başkanı Barack Obama, hapiste cinsiyet değiştirip Chelsea adını alan Manning’i yetkisini kullanarak affetti. Ancak Chelsea Manning, bir duruşmada jürilik yapmayı reddetmesi nedeniyle yeniden cezaevine konuldu.

WikiLeaks’in sitesi Türkiye’de yasaklı

WikiLeaks kendini, anonim kaynaklardan gelen haberler de dahil olmak üzere gizli bilgileri, kaynakların gizliliğini koruyarak yayınlayan, uluslararası, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak tanımlıyor.

WikiLeaks’in 2016 yılında Türkiye’deki siyasi partilere ait yaklaşık 300 bin elektronik postayı yayınlamaya başlaması üzerine, Türkiye kuruluşun internet sitesine erişim yasağı getirdi. Yasak bugün de devam ediyor. WikiLeaks’te yayınlanan belgeler 2010 ile 6 Temmuz 2016 arasındaki süreyi kapsıyor. Siteden yapılan açıklamada, elektronik postaların daha çok dünya siyasetini ilgilendiren yazışmalara ait olduğu belirtilmişti.

WikiLeaks, ABD’deki 2016 başkanlık seçimlerinden birkaç ay önce Demokrat Partililer’in 20 bin elektronik yazışmasını da yayınladı. Sızdırılan yazışmalar arasında Hillary Clinton’ın ekibinin, Demokrat Parti aday adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın aday olmaması konusunda çeşitli komplolara karıştığına işaret edenlerin yanı sıra, Clinton’ın dışişleri bakanlığından ayrıldıktan sonra Wall Street şirketlerine ücret karşılığı yaptığı konuşmaların metinleri de yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler