Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Daphne Galizia cinayeti: Malta’nın önde gelen iş insanlarından Yorgen Fenech gözaltına alındı

Malta polisi, araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmesiyle ilgili olarak ülkenin önde gelen iş insanlarından Yorgen Fenech‘i gözaltına aldı. Fenech, başkent Valetta açıklarında, kendi yatında gözaltına alındı. Polis, operasyonla ilgili olarak henüz resmi açıklama yapmadı, Fenech’e hangi suçlamaların yöneltildiği de henüz belli değil.

Yorgen Fenech yatında gözaltına alındı.

Operasyon, cinayetle ilgili olmakla suçlanan ve azmettirici hakkında bilgi sahibi olduğu sanılan bir kişinin tutuklanmasının ardından yapıldı. Malta Başbakanı Joseph Muscat dün, sözkonusu kişinin, verdiği bilgilerin doğru çıkması halinde aftan yararlanacağını söylemişti.

Yolsuzluk araştırmalarıyla tanınan ve Malta hükümetinin yolsuzluklarına dair sert yazılar kaleme alan gazeteci ve blog yazarı Daphne Caruana Galizia, 16 Ekim 2017’de arabasına yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybetmişti. Galizia öldürüldüğünde 53 yaşındaydı.

Gözaltına alınan Yorgen Fenech, Malta hükümetinden 2013 yılından bu yana enerji alanında büyük ihaleler alan Tumas Group adlı şirketin CEO’su. Malta Maliye Bakanlığı İstihbarat Dairesi, Fenech’in ayrıca Dubai merkezli 17 Black Limited adlı bir şirketin de sahibi olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Galizia öldürülmeden önceki son yazısında Dubai’deki 17 Black Limited adlı şirketin Maltalı siyasetçilerle karanlık ilişkileri olduğunu iddia etmişti. Araştırmacı gazeteci, 17 Black Limited şirketinin sahibinin kim olduğunu bulamadan öldürülmüştü.

Malta maliye müfettişleri, Galizia’nın öldürülmesinden sonra, konunun üzerine giden medya ve kamuoyu baskısıyla iddiayı araştırmış ve 17 Black Limited’den Başbakan Muskat’ı danışmanı Keith Schembri ve Turizm Bakanı Konrad Mizzi’nin Panama’daki hesaplarına 2 milyon tutarında ödeme yapıldığını doğrulamıştı.

Mizzi ve Schembri ekim ayında yaptıkları açıklamada 17 Black ve Fenech arasında bağlantı olduğunu bilmediklerini söyleyip, enerji ihaleleriyle ilgili Fenech’ten rüşvet aldıklarına dair iddiaları yalanladı. Fenech de siyasetçilere ödeme yapmadığını ileri sürdü.

Başbakan Joseph Muscat liderliğindeki Malta hükümeti, cinayeti örtbas etmekle suçlanıyor. Cinayetle ilgili olarak 2017’den bu yana üç kişi tutuklandı ancak azmettirici bulunamadı. Dava da hala başlamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.