Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi petrokimya şirketi Aramco özelleştiriliyor: Kısmi özelleştirme krallığı kurtarmaya yetecek mi?

Fransız Mediapart’ın haberine göre, Suudi Arabistan’da kraliyete ait olan en büyük petrol şirketi Aramco’nun bir bölümü özelleştiriliyor. Ancak bu özelleştirme ekonomik olduğu kadar siyasal dengelerle de ilgili. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Riyad bir süredir dünya petrol piyasasındaki etkisini kaybetmişti. Bunun başlıca nedenlerinden biri Amerikalı üreticilerin bu alanı giderek daha fazla domine etmesiydi. Aramco sadece Suudi Arabistan’ın değil bütün dünyanın en önemli ve en büyük petrokimya şirketlerinden biri. Veliaht Prens Muhammed bin Salman bu yıl içinde Suudi Arabistan için 2030 Vizyonu’nu açıklamıştı. Bu programda özelleştirmeler önemli bir yer tutuyor. Salman’a göre, Aramco’nun özelleştirilmesi Suudi Arabistan’ı küresel çapta daha önemli bir yere koyacaktı. Bu ayrıca, birçok ülkenin konuştuğu petrol-sonrası dönem için de önemli bir başlangıç olarak sunuldu.

Aramco, Suudi Arabistan’ın gelirlerinin yüzde 80’ini karşılıyor. O açıdan bunun kısmi olarak özelleştirilmesi bile trilyonlarca dolarlık bir getiri anlamını karşılıyor. Bu gerçekleşirse özelleşme tarihinin en büyük gelişmelerinden biri olacak. Aslında Aramco bir süredir özelleştirme kapsamındaydı. Birçok kişi şirketin özelleştirileceğini konuşuyordu. Ancak geçen eylül ayında Aramco’ya yönelik yapılan saldırılar sonrasında özelleştirme kararı Salman tarafından ertelenmişti.

Muhammed bin Salman

Öte yandan, Aramco’nun ilk olarak New York ya da Londra borsasında halka açılması planlanıyordu. Ancak saldırılardan sonra bu işi finanse edebilecek uluslararası bankalar bu özelleştirmeye sıcak bakmadı. Bunun ardından, Prens Salman halka arzın Riyad’da gerçekleştirileceğini söyledi. Bu noktada, Salman dış yatırımcıdan ziyade milyarder Araplar’ın bu işe girmesi için bir yöntem izledi. Ancak işler oldukça sorunlu gidiyor.

Uzmanlar, Aramco’nun bir kısmının özelleştirilmesinin Suudi Arabistan’ın ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabileceğini belirtiyor. Ancak burada mesele özelleştirmeden ziyade Muhammed bin Salman’ın 2030 Vizyonu ve kendi iktidarı. Bu açıdan, birçok uzman Aramco’nun kısmi özelleştirilmesinin krallığı kurtarmayacağı görüşünde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.