Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın azil soruşturması oturumları devam ediyor: Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy arasındaki telefon konuşmasını duyan tanıklar dinlendi

ABD Başkanı Donald Trump’ın azil süreci ABD Senatosu’nda devam ediyor. İfadelerin alınmasıyla ilerleyen süreç 13 Kasım’da oturumların halka açılmasıyla yeni bir noktaya gelmişti. 19 Kasım Salı günü yapılan oturumlarda, 25 Temmuz’da ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında geçen ve Trump’ın “kayırma” istediği telefon konuşmasına şahitlik eden tanıklar dinlendi.

Salı günü yapılan azil sürecinin halka açık üçüncü toplantısında dört yeni tanık ifade verdi. Ulusal Güvenlik Konseyi üst düzey Ukrayna temsilcisi Alexander Vindman, “Şüphesiz, Beyaz Saray Konseyi’ne rapor etmek zorunda olduğumu biliyordum. Endişelerim var ve bu endişeleri uygun makamlara rapor etmek benim görevim” dedi.

Vindman oturumlarda kendisini, onun ABD’ye sadakatini sorgulayan Cumhuriyetçiler’in saldırısı altında buldu. Üç yaşındayken SSCB’den ABD’ye geldiğini kendisinin ve iki kardeşinin ABD ordusunda aktif görev aldığını belirten ve Irak Savaşı’ndaki görevi sebebiyle madalyası da olan Vindman oturumlara üniformasıyla katıldı. Vindman ayrıca, “Politik rakibi için soruşturma talep etmesi Başkan için uygun değildir” dedi.

Vindman, New York’tan Kongre Üyesi Demokrat Sean Maloney’in, tanıklığıyla çok önemli bir ismi karşısına almaktan korkup korkmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Kongre üyeleri, çünkü burası Amerika, burası benim hizmet ettiğim ve savunduğum ülke.” Vindman’ın bu sözü, Kongre’de halkın oturduğu saflardan alkış aldı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in dış politika danışmanı Jennifer Williams da tanıklar arasındaydı.

Ayrıca, eski Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker da şahitlik yapan isimlerden biriydi. Volker, Trump’ın Joe Biden hakkında araştırma isteğiyle, gaz şirketi Burisma ve Biden ile ilgili tartışmaları aynı kefeye koyma hatasına düşüldüğünü fark ettiğini belirtti. Volker, “Geçmişe bakınca bu bağlantıları farklı bir biçimde görmeliydim” dedi. Volker ayrıca, Trump tarafından istenilen bilgilerin Ukrayna ile ulusal güvenlik stratejisinin bir parçası olan konular içerisinde takip edilemeyeceğini söyledi. Volker, Trump’ın 2016 seçimlerini ve Başkan Yardımcısı Biden’ı gündeme getirmesinin komplo teorileri yayma tarzında olduğunu iddia etti. Volker’ın tanıklığı Cumhuriyetçiler tarafından istenmişti.

Cumhuriyetçiler azil soruşturması sürecinde Ukrayna ile kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıkla ilgili olarak Trump’ın rolünün üstünü örtmeye çalıştı. Bunu da Trump’ın özel temsilcisi Rudy Giuliani ve ABD’nin Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Gordon Sondland’ı ön planda tutarak yapmaya çalıştı. Fakat salı günkü tanıklıklar Trump’ın süreçteki aktif rolüne işaret ediyor.

Volker gibi tanıklık yapan isimlerden bir diğeri, Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Tim Morrison da Sondland ile Trump arasında olağan bir iletişim olduğunu belirtti.

Üç tanık da Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den kişisel ricasını duyduklarını kabul etti.

Trump 12 saat süren oturum sonrasında Twitter’da “Cumhuriyetçiler için ve ülkemiz için mükemmel bir gün” mesajını paylaştı.

Azil soruşturması nereden kaynaklandı?

İfadelerde ele alınan konu esas olarak, Trump’ın kendi siyasi pozisyonunu korumak için devlet kurumlarını ve yetkililerini kullanıp kullanmadığı. Kongre’de oluşturulan komite, özellikle Trump’ın Ukrayna hükümeti ile kurduğu bağlantılara odaklanıyor. Daha önceki oturumlarda yetkililerin verdiği ifadelere göre Trump, Ukrayna hükümetine kendi siyasi rakibi Joe Biden’ın oğlunun çalıştığı enerji şirketi ile ilgili bilgi vermesi karşılığında ABD askeri yardımı önerdi.

Halka açık oturumlar devam edecek. Sondland’ın 20 Kasım Çarşamba günü tekrar tanıklığına başvurulacak. Bu hafta Trump’ın azil soruşturması kapsamında toplam dokuz tanığın halka açık oturumlarda dinlenmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.