Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Der Spiegel: “Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği için çalışan Türk avukat ‘casusluk’ iddiasıyla tutuklandı”

Almanya‘nın Der Spiegel dergisi, Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği için çalışan bir Türk avukatın “casusluk” iddiasıyla tutuklu bulunduğunu, Alman hükümetinin de bu kişinin serbest bırakılması için diplomatik girişimlere devam ettiğini yazdı. Habere göre, Yılmaz S. adlı avukat, iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşları hakkında elçilik için bilgi topluyordu. Dergiye göre Berlin yönetimi, söz konusu dosyaların MİT’in eline geçmesinden endişe ediyor.

Alman Der Spiegel dergisinin “Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği’nin avukatı tutuklandı” başlıklı haberi.

Haberde, tutuklanan avukatın polis ve savcılıklara, iltica başvurusunda bulunanlar hakkında Türkiye’de dava açılıp açılmadığını veya Türkiye’ye dönmeleri halinde hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya olup olmadıklarını sorduğu, bu bilgileri daha sonra elçilikle paylaştığı belirtildi. Elçiliğin de bu bilgileri, iltica başvurularını karara bağlayan Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne aktardığı iddia edildi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, defalarca Türk yetkililerle bir araya geldi ve bu araştırma işleminin rutin olduğunu anlatmaya çalıştı. Der Spiegel’e göre, bu görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmadı. Dergiye konuşan Almanya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de avukatın yasalara uygun şekilde bilgi topladığını anlattı.

Ankara’daki Almanya Büyükelçiliği (Fotoğraf – Karl-Josef Hildenbrand/dpa, Der Spiegel dergisinden alınmıştır).

Der Spiegel’e göre, avukatın elinde iltica başvurusu yapan 50 Türk vatandaşıyla ilgili bilgiler var. Dergi bunların arasında bazı tanınmış Kürtler ile Fethullahçılar‘ın da bulunduğunu yazdı. Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe girişimine katılan birçok ismin Almanya’da yaşadığını öne sürüyor ve iadelerini talep ediyor.

Der Spiegel bu olayın Alman hükümet çevrelerinde “aşırı hassas” olarak nitelendirildiğini yazdı ve “Türkiye-Almanya ilişkileri yeni ve zor bir sınavla karşı karşıya” yorumunu yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.