Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail bu yılın üçüncü seçimine bir adım daha yaklaştı: Netanyahu’dan sonra Gantz da koalisyon kurmayı başaramadı

İsrail’de muhalefet lideri Benny Gantz’ın hükümet kurabilmek için yürüttüğü koalisyon pazarlıkları başarısız oldu. Ülke bu yıl içinde üçüncü kez seçime gitmek zorunda kalabilir.

Mavi Beyaz İttifakı’nın lideri Benny Gantz, yasaların koalisyon görüşmeleri için tanıdığı sürenin bitimine saatler kala, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin‘e hükümeti kuramayacağını bildirdi. 17 Eylül’de yapılan seçimlerden sonra hükümeti kurma görevi ilk olarak kendisine verilen muhafazakâr Likud Partisi’nin lideri Binyamin Netanyahu da başarısızlığa uğramıştı.

Böylece İsrail tarihinde ilk kez genel seçimlerin ardından iki başbakan adayı da hükümeti kurmayı başaramamış oldu. Bu durum İsrail tarihinde ilk kez aynı yıl içinde üçüncü kez seçimlere gidilmesine sebep olabilir.

Ancak düşük de olsa seçime gitmeden hükümet kurulması ihtimali var. Şöyle ki: Bu aşamada, yasa gereği İsrail parlamentosu, Gantz ya da Netanyahu da dahil olmak üzere herhangi bir milletvekiline hükümeti kurma görevi verebilir. Bu kişinin de hükümeti kurmak için 21 gün süresi bulunuyor. Bu üçüncü girişimin de başarısız olması halinde ise 90 gün içinde seçime gidilmesi gerekecek. Fakat siyasi partilerin mevcut dağılımında kurulabilecek ittifakların hükümet etmeye yetecek 61 sandalyelik çoğunluğa ulaşması mümkün görünmüyor.

17 Eylül’deki seçimde Gantz’ın partisi küçük bir oy farkıyla Netanyahu’nun partisinin önüne geçmiş; 120 sandalyeli parlamentoda merkez sol Mavi ve Beyaz İttifakı 33 sandalye kazanırken Netanyahu’nun lideri olduğu Likud 32 sandalye elde etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.