Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB, 12 milyar 856 milyon TL bedelli metro inşaatlarına yurtdışından alınan kredilerle devam ediyor

İstanbul’da yapımı durdurulan altı metro hattı bulunuyor. Metro hatlarının toplam uzunluğu 77 kilometre, bedeli ise 12 milyar 856 milyon TL. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ekonomik kriz ve finansman sıkıntıları nedeniyle durdurulan metro hatlarının inşaatına yurtdışından alınacak kredilerle devam edilmesini planlıyor. Pendik-Tuzla metrosu için Fransa’dan, Çekmeköy-Sultanbeyli metrosu için de Almanya’dan kredi sağlandı. Öte yandan TMMOB Maden Mühendisleri Odası, durdurulan metro inşaatlarının tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Mayıs 2017’de yapımına başlanan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattında çalışmalar 29 Aralık 2017’de durdurulmuş, Mart 2018’de tekrar başlanmıştı. Yaşanan ekonomik krizin etkilerini göstermesinden dolayı ödemelerin yapılamaması nedeniyle 2018’in Ekim ayında inşaata tamamen ara verilmişti. Çekmeköy–Sancaktepe–Sultanbeyli metro hattındaki çalışmalar, 26 Kasım’da düzenlenecek törenle yeniden başlayacak. Bedeli 2 milyar 342 milyon TL olan metro hattının inşaatı için Deutsche Bank’tan kredi alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, durdurulan metro inşaatlarına yeniden başlanacağını dile getirmiş, yapımı devam edecek Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattından önce inşaatına tekrar başlanan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında yaptığı konuşmada  “Geldiğimiz noktada, şunu itiraf edelim ki, 30 yıllık metro mücadelesinde bugün 150 kilometre –Marmaray’ı saymazsak- bir sonuca ulaşmışsak, aslında bu ne yazık ki bir başarı değil. Keşke daha yüksek kilometreleri konuşabiliyor olsak. Keşke ulaşımda metronun yüzde 18’lik payını değil, 40-50’leri konuşuyor olabilsek” demişti. İnşaatın yaklaşık bir yıldır durduğu Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının yapım çalışmaları 20 Eylül’de başlatılmıştı.

Fransız Kalkınma Ajansı ile 86 milyon euroluk anlaşma imzalandı

Metro inşaatlarının durmasına sebep olarak ekonomik kriz ve finansmanda yaşanan sıkıntılar gösteriliyor. İnşaatı durdurulan altı metro hattı bulunuyor. Bunlardan biri olan Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı için Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, bu ay başında Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD), İBB ile 86 milyon euro tutarında bir kredi anlaşmasına imza attığını açıklamıştı.

Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı için de aynı yol izlendi ve bedeli 2 milyar 342 milyon TL olan hat için Alman Deutsche Bank’tan kredi alındı. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. yıldönümü anmasında Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile İmamoğlu’nun bir araya gelmesi dikkat çekmişti. İmamoğlu bu buluşma için “Kendisi beni tebrik etti. Ben de kendisine Almanya-Türkiye ilişkilerinin çok önemli olduğunu ifade ettim. Güzel bir diyalog ortamı olmuş oldu” demişti. 

Londra’da da metro hatlarının finansmanı konuşuldu

İmamoğlu, 14 Kasım’da Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadıq Khan’ı makamında ziyaret etti, ertesi gün de Londra’da 22 farklı finans kuruluşunun temsilcileriyle bir araya geldi. Reuters haber ajansı, iki bankacıya dayandırarak yaptığı haberde, görüşmelerin yapımı durdurulan ve devam ettirilmesi planlanan metro hatlarının finansmanı için yapıldığını duyurdu. İmamoğlu da haberde yer alan iddiayı doğruladı ve “Burada tabii deneyimi konuştuk ama yarın özellikle finans kuruluşlarıyla, sadece metro değil ama başta metro olmak üzere birçok alanda işbirliğimizi, İstanbul’un ne kadar verimli bir alan olduğunu ve bu konudaki kaynak aktarımı konusundaki kolaylıkları ya da metotları konuşacağımız toplantılar olacak” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu 15 Kasım’da Londra’da 22 finans kuruluşunun temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Yapımlarına 2016 ve 2017 yıllarında başlanan ancak geçen yıl durdurulan altı metro hattının toplam uzunluğu 77 kilometre ve 12 milyar 856 milyon TL’lik bir bedeli bulunuyor. 

Finansal sıkıntılar nedeniyle yapımı durdurulan altı metronun uzunlukları ve bedelleri:

  • Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının uzunluğu 17,8 kilometre, bedeli 2 milyar 342 milyon TL. 
  • Kirazlı-Halkalı metro hattının uzunluğu 9,7 kilometre, bedeli 2 milyar 414 milyon TL. 
  • Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattının uzunluğu 13 kilometre, bedeli 2 milyar 469 milyon TL. 
  • Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattının uzunluğu 12 kilometre, bedeli 1 milyar 613 milyon TL. 
  • Başakşehir-Kayaşehir metro hattının uzunluğu 6 kilometre, bedeli 969 milyon TL. 
  • Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro hattının uzunluğu: 18,5 kilometre, bedeli 3 milyar 49 milyon TL.

Ne zaman açılacak?

Alman Deutsche Bank’tan sağlanan kredi sayesinde tekrar başlanacak Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattının 2022 yılının son çeyreğinde açılması planlanıyor. Kazı çalışmasını yapacak tünel açma makinesi TBM, hatta düzenlenecek törenle tekrar tünele indirilecek. Tüneller ve istasyonların peronları TBM ile kazılacak.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattının devamı niteliğindeki Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metrosu; Meclis Mahallesi, Sarıgazi, Şehir Hastanesi, Abdurrahmangazi, Samandıra, Veysel Karani, Hasanpaşa, Sultanbeyli istasyonlarından geçerek Sultanbeyli TEM otoyolu kenarında son bulacak. Hat boyunca yolculuk süresi 16 dakika olarak hesaplanırken tek yönde 65 bin yolcu taşınabilecek.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası: Durdurulan metro inşaatları tehdit oluşturuyor

Yapımı durdurulan metro hatlarıyla ilgili TMMOB Maden Mühendisleri Odası da bir açıklama yaptı. İstanbul’daki depremlerin ardından durdurulan metro inşaatlarının ayrı bir önem kazandığının belirtildiği açıklamada, yeraltında açılacak tünellerin yüzeydeki statik dengeyi bozacağı vurgulandı. Boşluğu dengelemek için oluşturulacak kuvvet için yapılan geçici tahkimatların (yapay güçlendirme) belli bir taşıma süresi olduğu belirtildi. Son tahkimat yapılmadığı için tünel üzerinde oluşan gerilmeler ve yüklerin eşit şekilde dağıtılmamış olduğuna dikkat çekildi.

İki işçi hayatını kaybetmişti

Durdurulan metro hatlarında açılan boşluk ve tüneller konusunda birçok uzman çekincelerini dile getirirken Bostancı-Dudullu metro hattında 2 Kasım 2018’de göçük meydana gelmiş ve iki işçi hayatını kaybetmişti.

İmamoğlu, bu eleştirilerin de değerlendirildiğini vurgulamıştı: “Arkadaşlarım burada iki etaplı bir süreç yönetiyorlar. Öncelikle bu tehditleri ortadan kaldırmak istiyorlar. Burada iyi yol aldılar aslında. İstanbullular’ın özellikle bu sonbahar ve kış döneminden itibaren rahat etmesini sağlayacağız. Ama bu yetmiyor. Duran metro hatlarının da devam etmesi lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.