Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu, iki yıldır duran metro inşaatını yeniden başlattı: “Dünya durur, İstanbul durmaz”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapımı iki yıldır duran Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı inşa çalışmalarını yeniden başlattı. Şehre yapılan her hizmetin sahibinin kamu olduğunu vurgulayan İmamoğu, “İstanbul’un gücü ve potansiyeli başkadır. Dünya durur, İstanbul durmaz. İstanbul, dünyanın merkezi. Bu, bugüne dair değil, binlerce yıl önce de böyleydi, bugün de öyle, yarın da öyle olacak. Buna göre hareket etmeliyiz, buna göre birbirimizi desteklemeliyiz. Buna göre topyekun hareket etmeliyiz. 16 milyon insanımızın yüreği İstanbul için çarpmalı” dedi.

Bugüne kadar inşasının yalnızca yüzde altısı tamamlanan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattına TBM (Tunnel Boring Machine) makinası, Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı törenle Sancaktepe‘deki şantiye alanına indirildi. Törene, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ve Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü de katıldı.

Toplu ulaşımın İstanbul’un en önemli konularından biri olduğunu belirten İmamoğlu, “Şehrimizin birçok konusu var. Tek bir konuya keşke ‘en önemli’ tanımı yapabilsek. Ama öyle değil. Farklı bir noktada duran, deprem gibi ilgilenmemiz gereken, hepimizin hayati konu olarak baktığı başka bir husus var. Ya da toplumsal olarak hiç unutmamamız gereken, ülkemizin ve şehrimizin en önemli konularından sığınmacı konusu, mülteci konusu var. ‘Tek önemli konu var, ona odaklanalım deme’ şansımız yok bu kentte” dedi.

“Metro, birinci işimiz”

Toplu ulaşım konusunda çeşitli çözümler ürettiklerini vurgulayan İmamoğlu, “Metro, birinci sıra işimiz. İstanbul’da metroyu en üst seviyeye taşıma konusu, milli bir meseledir. Yüzlerce kilometrelik metroyu bu şehre kazandırmamız lazım. Başladığı ilk gün, Sayın Sözen’den itibaren, emeği geçen her büyükşehir belediye başkanına tek tek teşekkür ediyorum. Bizim de bir iddiamız var: ‘Daha fazlasını yapabilmek’. Bizden sonra gelenin de iddiası daha fazla yapabilmek olmalı. Biz, onun için ‘Her şey çok güzel olacak’ dedik, ‘Her şey çok güzel oldu’ demedik. Felsefesi çok net: Her sabah uyandığınızda ‘Her şey çok güzel olacak’ deyin. Ki, daha iyisini yapma konusunda adım atın. ‘Her şey çok güzel oldu dediğiniz an hayat bitti demektir” diye konuştu.

İmamoğlu, göreve geldiklerinde toplam bazı metro hatlarının durmuş vaziyette olduğunu söylerken İmamoğlu, Ümraniye-Göztepe metro hattından sonra ikinci bir hattı daha yeniden başlattıklarını ifade etti. “Artık gün, hizmet günü. Bu hattın hayata geçmesiyle ilgili finansman konusu ile ilgili yoğun bir çalışma ortaya koydu arkadaşlarım” diyen İmamoğlu, “İki yıldır duran bu şantiyenin hareketlenmesiyle ilgili bulunan finans kaynağıyla beraber, bu hattın imalatçısı cesur firmalarımızın da katılımıyla sürece başlamış bulunuyoruz. İnşallah bu süreç hızlıca bitsin istiyoruz. Ekonomi hem ülkemizde hem dünyada kolay bir süreç yaşamıyor. Finansman, iki yıl öncesinden çok daha kötü durumda şimdi. Alman Deutsche Bank’ın da bu sürece güven duyması ve katkı sunması da önemlidir. Teşekkür ediyorum işbirlikleri için” diyerek finansman konusuna değindi.

“Hizmetin sahibi kamudur”

Hizmetin sahibinin kamu olduğunu özellikle vurgulayan İmamoğlu, “Bugün ben aracıyım, yarın başkası. Başarılarımızla övünelim ama asla ‘Sahibiyiz’ demeyelim. Haddimize değil. Onun için her proje ne bir partiye aittir ne de makamdaki kişiye aittir. O süreci iyi yönetme zorunluluğu olan kişiler olarak biz, vazifemizi yerine getirdik. Ve insanlarımızı bu çağdaş ulaşım aracı ile buluşturacağız bu kadar basit. Bizim ağzımızdan kimse şunu duymayacak: ‘ Partimizin projesi, benim projem, ben yaptım.’ Böyle birşey yok. ‘Biz yaptık, milletçe biz yaptık’. Sadece metro değil, metroyu destekleyici toplu ulaşım hatalarımızı, metrobüsün otobüs yenileme sürecini hızlandıracağız. Özellikle İETT hatlarını, uzun değil kısalaştıracak, ekspres hale getirip, diğer toplu ulaşım hatlarımızı destekleyici hale getireceğiz. Aynı zamanda deniz ulaşımına ağırlık verip diğer toplu ulaşım araçlarını buluşturan noktaları daha etkin hale getireceğiz. Yani tümüyle entegre bir sistemi İstanbul’da var edeceğiz. Toplu ulaşım ya bir gerginlik meselesi, ‘Tümüyle çözdük’ deme şansınız yok; ama mümkün olduğu kadar çağdaş, toplumun rahatsız olduğu değil keyifle günlük seyahatini yaptığı ve hayatının büyük bölümünü toplu ulaşımda değil işinde, gücünde ve sosyal yaşamında geçirdiği bir İstanbul var etmek istiyoruz” dedi.

Yapımına tekrar başlanan hat, sekiz istasyondan oluşacak ve saatte tek yönde 64 bin 800 yolcu taşınacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.