Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: “Casusluk savaşları küresel boyuta sıçrıyor, hem de Japonya’nın attığı adımla”

Gazeteci Murat Yetkin kişisel blogunda yayımladığı yazısında, küresel boyuta ulaşan casusluk savaşlarını ve bunun MİT ve Türkiye’yi ilgilendiren yönünü ele aldı.

“Yakın zamana dek sadece istihbarat örgütlerinin üst yönetimleri tarafından bilinen “Beş Göz” örgütlenmesinin varlığı ABD’nin elektronik istihbarat servisi Ulusal Güvenlik Ajansı’nın sözleşmeli elemanı Edward Snowden’ın kaçırıp yayınladığı belgeler ile 2013’ten itibaren dünya kamuoyunca bilinir oldu” diyerek konunun tarihsel arka planını anlatan Yetkin, yazısına şöyle devam etti:

Türkiye-ABD istihbarat paylaşımı anlaşması halen geçerli; önemi Cemal Kaşıkçı cinayetinin ortaya çıkarılmasında da görüldü. Anlaşma ABD tarafından o kadar önemseniyor ki, Türkiye aleyhine verilen, (hatta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin mal varlığının araştırılmasını isteyecek kadar ileri giden) yaptırım karar tasarılarının dışında tutulan neredeyse tek alan istihbarat paylaşımı. Bir yerde Türkiye’nin en önemli kozları arasında… Ancak Türkiye’nin genişletilmiş Beş Göz’e katılacağı konusunda kamuoyuna yansımış bir bilgi bulunmuyor.
Hem lisansüstü, hem doktora tezini karşılaştırmalı istihbarat üzerine yapmış olan MİT başkanı Hakan Fidan, bu konulara en vakıf kişi. Türk milli istihbaratının Batıyla işbirliğinin 70’inci yılında, istihbarat savaşları küresel boyuta sıçrarken, ülkenin ve halkın güvenliği bakımından kamuoyunun doğru aydınlatılması gereğini de herhalde en çok o önemsiyordur, değil mi?

Yetkin’in yazısının tamamını okuma için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.