Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi, İETT bütçesini görüşüyor: Metrobüste kapasite arttırılacak, ilk kez kadın şoför alınacak

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, bütçe görüşmeleri için toplandı. İETT’nin 2020 bütçe programını tartışmak için toplanan Meclis’te İETT Genel Müdürü Hamdi Alper Kolukısa sunum yaptı. Metrobüslerde kapasite yüzde 30 oranında arttırılacak, ilk kez 16 kadın şoför istihdam edilecek, tüm şoförler mesleki yeterlilik belgesiyle sertifikalandırılacak.

İBB Meclisi bütçe görüşmeleri için bugün (27 Kasım) 14.00’da toplandı. İBB Meclisi bugün İETT Bütçesi’ni görüştü. İSKİ Bütçesi de yarın yapılacak oturumda sunulacak ve oylanacak. İBB’nin 2020 yılı bütçesinin kasım ayı oturumlarında gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesi nedeniyle İBB’nin bütçe görüşmesi aralık ayına kaldı. İmamoğlu, stratejik plan takvimini öne aldı ve Ocak’ta yapılması gereken stratejik plan aralık ayına yetiştirilecek. Stratejik plan ile bütçe eş zamanlı olarak hazırlanmış olacak.

Metrobüste kapasite yüzde 30 arttırılacak

İETT bütçe sunumu için ilk konuşmayı İETT Genel Müdürü Hamdi Alper Kolukısa yaptı. “601 araçlık metrobüs filosunda 300 civarında aracı orta vadede değiştirmeyi hedefliyoruz. Yüzde 30 kapasite artışı sağlayacak, körüklü otobüs alımını Meclis’in onayıyla sağlayacağız” diye sözlerine başlayan Kolukısa tüm otobüs şoförlerinin mesleki yeterlilik belgesiyle sertifikalandırılacağını söyledi.

İETT’de ilk kadın şoför alımı gerçekleşecek

Arnavutköy’de eğitim pistlerinin de olduğu ulaşım akademisinin önümüzdeki sene başlatılacağını söyleyen Kolukısa, İETT’de ilk kadın şoför alımının gerçekleştirileceğini belirtti: “İstanbul’da mesleki yeterliliğe sahip sürücüler olmalı. Şoför dinlenme alanlarını da düzenlemeye devam ediyoruz.16 kadın şoför arkadaşımız kısa süre sonra İstanbullulara hizmet etmeye başlayacaklar. İETT’de ilk kadın şoför alımı yapılacak. İnovasyon faaliyetlerini etkinleştirmek, akıllı ulaşım sistemlerini geliştirme hedeflerimiz de bulunmakta. Tüm otobüslerimizi online olarak takip etme sistemini geliştirmeye devam etmekteyiz. 

Kolukısa son olarak 2020 yılında hedeflenen bütçe hakkında bilgileri paylaştı:

“2020 yılında personel giderlerinin 450 milyon olmasını hedefliyoruz. 2019 personel giderleri yüzde 48’i civarında. 2020’de yüzde 44’e 2021’de yüzde 40’ın altına çekmeyi hedefliyoruz. 1 milyar 995 milyon mal ve hizmet giderleri, 284 milyon sermaye giderleri var. Yani 2020 yılı için giderlerimizin toplam 2 milyar 980 milyon olacağını planladık. Gelirlere baktığımızda teşebbüs ve mülkiyet gelirlerimizin 2 milyar 528 milyon, bağış, yardım gelirlerimizin 300 milyon, diğer gelirlerin 102 milyon olacağı hesaplandı. Bu hesaba göre toplam gelirimiz de 2 milyar 930 milyon olarak hesaplanmıştır.”

AKP: “İmamoğlu’nun vaatleri bütçe programında yok”

Sunumun ardından söz alan AKP’li Meclis üyesi Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise bütçe sunumuyla İmamoğlu’nun seçim önceki vaatlerinin uyuşmadığını iddia etti:İstanbul’da hizmete mola vermek olmaz, kaliteyi arttırarak sürdürmek zorundasınız. Reklamcı icatlarla, algı yöntemiyle yönetmek bu şehre yazık etmek olur. Hem bu performans kitapçığını, hem de bütçe kitabını satır satır okudum. Sayın İmamoğlu’nun adayken İstanbullulara vaatlerini de çıkardım. İlk defa bütçe, stratejik plan hazırlanıyor ve vaatlerini yazması gerekirdi. İmamoğlu’nun 28 tane ulaşım vaadi var. Açıkça söylüyorum, hiçbiri performans programında açık ve net yok”

Türkmen ayrıca garajlar hakkında ihale yapılmasını CHP’nin zamanında eleştirdiğini ancak şimdi Ayazağa ve Kurtköy ile birlikte İkitelli’nin de özelleştirileceğini söyledi: “Mayıs 2018’de İETT sözleşme yaptı 4 aylık, Ayazağa garajını özelleştirdi. Ağustos 2018 ve Ekim 2018 tarihlerinde hem Ayazağa hem de Kurtköy garajlarına birer yıllık ihale yaptı. Bu ihaleleri CHP Sözcüsü arkadaşımız yerden yere vurdu. Siz iktidarda olunca sözlerinize dikkat edeceksiniz. Ayazağa garajı, Kurtköy garajı ve İkitelli garajını da 2018’deki gibi özelleştiriyor, ihaleyi yaptı. Bir taraftan sistemi yerden yere vuracaksınız, bir taraftan aynı işi bu defa üç garaja çıkaracaksınız.”

Şoför uyarı sistemi uygulanacak, metrobüs kazaları en aza indirilecek

Türkmen’in ardından CHP adına söz alan CHP Meclis üyesi Birkan Birol, “Raylı sistemleri besleyecek tarzda bir ulaşım planlaması zorunluluktur. Son 10 yılda yaklaşık yüzde 10’luk artışla yüzde 35.5 seviyesine ulaşmıştır. Bu pay yüzde 45 seviyesine çıkacaktır. İETT sürekli raylı sistemlere uyum sürecini yürütecektir ve ulaşımdaki sıkıntılar azalacaktır. 601 metrobüsün tamamına takılan sistem neticesinde kazalar aza indirilecektir. Şeritten çıkıldığında veya öndeki araçla olması gereken yakınlık seviyesinin dışına çıkıldığında uyarı verilecek. Şoförlerin yorgunluğu da hesaplanacak” diye konuştu. 

Birol, Türkmen’in eleştirilerine de cevap verdi: “İkitelli garajının da işletmeye verilmesiyle yılda 127 milyon TL tasarruf sağlanacak. Göreve geldiğimiz süre içerisinde İETT’nin röntgenini çekerek, adımlar atmayı planladık. İETT yöneticilerinin daha çok sahada olması ve işleyişi yerinde tespit etmesiydi. Yine şoförlerimizin sorunlarını ve eğitimini hayata geçireceğiz”

Bütçeden önce türban tartışması

İETT’nin bütçe tartışmasından önce Meclis’te ayrıca türban tartışması yaşandı.

AKP’li meclis üyesi Solmaz Kıran Çinkil, TBMM AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’e CHP’li Engin Özkoç’un “Bu kadına haddini bildiriniz” sözleriyle ilgili İBB Meclisi’nde gündem dışı söz aldı. Üniversiteye başörtülü olduğu için alınmadığını ve potansiyel suçlu olarak görüldüğünü belirten Çinkil, yaşanan olayla ilgili CHP’ye yüklendi. Çinkil’in sözlerinin ardından İBB’de tartışma çıktı ve Meclis oturumuna ara verildi. 

“Samimiyseniz her türlü şiddeti kınayalım”

CHP’li Meclis üyesi Filiz Öztürk ise “Sizin lideriniz değil midir ‘Kadın, erkek eşitliğine inanmıyorum’ diyen, sizin yönetiminiz değil midir daha pazar günü şiddete karşı yürüyen kadınlara gaz sıkan? Ben bizzat oradaydım, hiçbir olay yokken kadın arkadaşlarımıza bu gazlar sıkıldı. Eğer samimiyseniz her türlü şiddeti kınayalım” diye yanıt verdi.

İBB Meclisi AKP Sözcüsü Tevfik Göksu da söz alarak “Cumhurbaşkanımız kadınlara en aktif şekilde görev veren, bu konuda çığır açmış biridir. Cumhurbaşkanımızın konuşmalarını bir daha dinlesinler” dedi.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.