Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malta’da gazeteci cinayetiyle ilgili soruşturma derinleşirken, üç bakan istifa etti; hükümet sallantıda

Malta’da araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia cinayeti soruşturması derinleşirken, hükümetten istifalar başladı. Başbakan Joseph Muscat’ın Özel Kalem Müdürü Keith Schembri, Turizm Bakanı Kondrad Mizzi ve Ekonomi bakanı Chris Cardonabirbirlerinin peşi sıra görevi bıraktıklarını duyurdular.

İstifalar, Caruana Galizia’nın 2017 Ekim’inde arabasına konan bombanın patlatılması sonucu öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, ülkenin tanınmış iş insanlarından Yorgen Fenech’in tutuklanmasını izliyor. Fenech’in, Schembri ve Mizzi’ye Dubai merkezli 17 Black adlı gizli şirketini paravan olarak kullanarak, rüşvet verdiği iddia ediliyor.

Malta kamuoyu Daphne Caruana Galizia cinayetinin aydınlatılması talebiyle uzun süredir hükümete baskı yapıyor. Her hafta parlamento önünde anma ve protesto etkinlikleri düzenleniyor. 26 Kasım’daki bu gösteride taşınan pankartlarda Başbakan Muscat dahil, Galizia‘nın son makalesinde adı geçen ve bu hafta istifa eden bakanlar yolsuzlukla suçlanıyor.

Malta hükümetinin yolsuzluklarını araştıran gazeteci ve blog yazarı Daphne Caruana Galizia, 16 Ekim 2017’de evinin önünde aracına binerken öldürüldüğünde 53 yaşındaydı. Galizia öldürülmeden önceki son yazısında Dubai’deki 17 Black Limited adlı şirketin Maltalı siyasetçilerle karanlık ilişkileri olduğunu iddia etmişti.  Caruana Galizia, birçok ülkeden offshore şirketler aracılığıyla vergi kaçıran yatırımcıları ifşa eden Panama Belgeleri üzerine araştırma yaparken Schembri ve Mizzi’nin off-shore hesaplarına ulaşmış ve bu hesaplara 17 Black’ten 2 milyon dolar ödeme yapıldığını tespit etmişti.

Gözaltına alınan Yorgen Fenech, Malta hükümetinden 2013 yılından bu yana enerji alanında büyük ihaleler alan Tumas Group adlı şirketin CEO’su. Malta Maliye Bakanlığı İstihbarat Dairesi, Fenech’in ayrıca Dubai merkezli 17 Black Limited adlı şirketin  sahibi olduğunu da ortaya çıkarmıştı. Galizia’nın öldürülmesinin ardından üç kişi gözaltına alınarak haklarında dava açılmıştı. Cinayeti kimin azmettirdiğine ilişkin soruşturma ise hâlâ devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.