Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın azil süreci – Reuters: “Kamuya açık oturumlardan sonra Başkan’ın görevden alınmasını isteyenlerin sayısı arttı”

Reuters/Ipsos tarafından yapılan kamuoyu anketi, azil sürecinde kamuoyuna açık oturumların başlamasından sonra ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden alınmasını isteyenlerin sayısı arttığına işaret ediyor. Pazartesi günü (25 Kasım) yapılan son ankette, katılımcıların yüzde 47’si Başkan’ın azledilmesi gerektiği yönünde kanaat belirtirken, aksini söyleyenlerin oranı yüzde 40’ta kaldı. Reuters/Ipsos’un söz konusu oturumların başlamasından hemen önce 13 Kasım’da yaptığı ankette azilden yana olanların oranu yüzde 45, azile karşı olanlarınsa yüzde 42 idi.

Trump hakkındaki azil soruşturmasında ise Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’ndaki oturumların tamamlanmasının ardından, Adalet Komisyonu tarafından yürütülecek yeni aşamaya geçildi. Trump’ın azledilmesine yönelik gerekçeleri inceleyip kendisine resmi olarak suçlama yöneltilip yöneltilmemesi konusunda tavsiye kararı vermesi beklenen Adalet Komisyonu da Başkan Trump ve savunma ekibini 4 Aralık Çarşamba günü yapılacak ilk oturuma davet etti.

“Ya gel azil soruşturmasında hazır bulun ya da süreçten şikayet etme”

Komisyon Başkanı Jerold Nadler, Trump’a yazdığı davet mektubunda, komisyon kurallarının başkana oturuma katılarak tanıkları sorgulama imkanını verdiğini hatırlattı.  Nadler, “Başkan’ın önünde iki seçenek var: Ya azil soruşturması oturumlarında temsil edilme fırsatını kullanır ya da süreçle ilgili şikayet etmeye son verir. Umarım diğer başkanların yaptığı gibi soruşturmaya doğrudan ya da avukatı aracılığıyla katılmayı seçer” diye yazdı. Oturumlara katılma zorunluluğu bulunmayan Trump’ın davete icabet edip etmeyeceklerine dair yanıtını bu hafta vermesi istendi.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Başkan Trump’ın azlini gerektirecek suçları işlediğine karar verirse, ilgili suçlamaların yer aldığı bir iddianame hazırlayacak ve bu iddianamede yer alan suçlamalar tek tek Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanacak. Demokratlar, söz konusu oylamayı en geç Noel Yortusu ertesinde yapmak istiyor. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada salt çoğunluğun onayını alan suçlamalar üzerinden ise, Senato’da Başkanın azliyle, yani görevden alınmasıyla sonuçlanabilecek yargılama sürecinin başlatılması gerekiyor. Trump’ın görevden alınması için Senato’da üçte iki çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.