Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tutuklanan HDP’li eşbaşkana, “Aday tanıtım toplantısına katılma amacınız neydi?” sorusu

Diyarbakır’da, görevden alınıp tutuklanan daha sonra yerine kayyum atanan merkez ilçe Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Kezban Yılmaz’a, emniyetteki sorguda, adaylığının açıklandığı toplantıya kim tarafından davet edildiği, niye katıldığı gibi sorular yöneltildiği ortaya çıktı. Yılmaz’a, sorguda ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinliğine niye katıldığı ve kim tarafından davet edildiğinin de sorulduğu öğrenildi.

Kayapınar belediye eşbaşkanı iken gözaltına alınıp tutuklanan ve ardından yerine kayyum atanan Kezban Yılmaz, 15 yıl hapis istemiyle yargılanırken, gözaltına alındığı TEM şubesindeki sorgu tutanakları ortaya çıktı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli’nin dün grup toplantısından söz ettiği tutanaklarda eşbaşkan Yılmaz’a, adaylığının açıklandığı aday tanıtım toplantısı ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği ile ilgili sorular yöneltilmesi dikkat çekti.

Tutanaklara geçen sorularda polis sorguda önce Yılmaz’ın adaylığının da açıklandığı aday tanıtım toplantısı ile ilgili, “10.02.2019 günü saat 11.00’de HDP organizesinde, ilimiz Kayapınar ilçesinde Ayaza Elegance Düğün Salonu’nda ‘HD Kadın Belediye Başkan Adaylarının Tanıtımı’ yapılmıştır. Konu ile ilgili @HDPkadin isimli Twitter hesabı ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde yapılan açık kaynak çalışması ve düğün salonunun güvenlik kamera kayıtlarında yapılan incelemelerde; etkinlikte PKK Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ve kurucularından Sakine Cansız’ın konuşmaları bulunan sinevizyon gösterimi yapıldığı, HDP Amed İl Örgütü kullanıcı adlı Twitter hesabının 27 saniyelik paylaşımında ‘Bijî Berxwedana Zîndanan’ (Yaşasın Zindan Direnişi) ve ‘Leyla Güven Onurumuzdur’ şeklinde sloganların atılan legal zeminde başlayıp konusu suç teşkil eden etkinliğe katıldığınız tespit edilmiştir” denildi. Tutanağa göre Eşbaşkan Yılmaz’dan cevaplaması istenilen sorular ise şöyle:

  • Bahse konu etkinliğe katılmak için kimden talimat aldınız?
  • Talimat almadıysanız bu etkinliğin olacağını kim ve kimlerden öğrendiniz?
  • Etkinlik sona erene kadar takip ettiniz mi?
  • Etkinlik başlamadan önce bu minvalde paylaşımların ve sinevizyon gösterimi olacağını biliyor muydunuz?
  • Etkinliğe katılmaktaki amacınızı açıklayınız?

Emniyetteki sorguda görevden uzaklaştırılan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Kezban Yılmaz’ın, sorulara, “Bu soru ile ilgili susma hakkımı kullanmak istiyorum. İfademi yarın savcılıkta vermek istiyorum” şeklinde yanıt verdiği görüldü.

“8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine neden katıldınız?”

Emniyetteki sorguda, Yılmaz’a valilikten izinli İstasyon Meydanı’nda yapılan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği ile ilgili olarak da soru yöneltildiği öğrenildi. Tutanakta, “Bahse konu etkinlikte, ‘Bijî Berxwedana Zîndanan (Yaşasın Zindan Direnişi) ‘ ve ‘İtaat yok, direniş var’ şeklinde sloganlar atılarak bahse konu etkinlikte PKK/KCK terör örgütü propagandası yapıldığı sizin de bu etkinliğe katılarak destek verdiğiniz anlaşılmıştır” denilerek, bu konu ile ilgili ise şu sorular soruldu:

  • Bahse konu eyleme katılmaktaki amacınız nedir?
  • Eyleme katılmak için kim yada kimlerden talimat aldınız?
  • Konu ile ilgili detaylı ifade veriniz

Yılmaz’ın, bu soru için susma hakkını kullanarak yanıtlamadığı ve savcılıkta ifade vereceğini söylediği tutanağa yansıdı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.