Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSKİ’nin suya yüzde 20 zam talebi reddedildi

Bugün yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis toplantısında İSKİ’nin bütçesi ve 2020 yılı için suya zam talebi konuşuldu. Zam talebi, İBB Meclisi tarafından reddedildi.

Bugün mecliste yapılan toplantıda İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu sunum yaptı. İstanbul’da toplam 21 tane içme suyu, 88 tane de atık su arıtma tesisi bulunduğunu söyleyen Mermutlu, 2020 yılında İSKİ’nin öngörülen gelir-gider tablosunu açıkladı.

İSKİ’de uygulanacak zamla alakalı konuşan Mermutlu, zammın sebebi olarak enerji giderlerini gösterdi: “İSKİ’nin toplam giderleri arasında yer alan enerji giderinin oranı yüzde 8 iken son zamlarla bu oran yüzde 14,5’e çıktı. Yıllık elektrik masrafı 1 milyar TL civarında. İstanbul’da üretilen elektriğin yüzde 3,5’unu da İSKİ kullanıyor”.

Konuyla ilgili konuşan CHP’li İBB Meclis üyesi Hayrettin Özbakır da “Su maliyetindeki en önemli unsur enerji, elektrik ve doğalgaz. Sadece enerjide yüzde 60’a yakın artış var. Tüm parametreleri koyduğumuzda biz fiyatta yapacağımız zammı en asgari oranda tutmaya gayret ediyoruz” dedi.

AKP İBB Meclis üyesi Ömer Lütfü Arı ise suya zamla ilgili “17 metreküp kullanan bir vatandaş suyu yüzde 37 zamlı alacak. 34 metreküp kullanan bir vatandaş ise suya yüzde 50 oranında fazla ücret ödeyecek” diye konuştu.

Öngörülen zam, İBB Meclisi üyelerince reddedildi. Bu zamla 1 metreküp su birim fiyatının 4 TL’den 4,80 TL’ye çıkarılması öngörülüyordu.

İmamoğlu da açıklama yapmıştı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün katıldığı televizyon programında şu açıklamayı yapmıştı: “Şubat, martta suyun fiyatını dengelemek durumundayız. İSKİ genel kurulunda tartışılacak. Suyu az ve öz kullanan, ki bunlar dar gelirli aileler indirimden az faydalandılar, çok kullananlar, işyerleri çok indirimden faydalandılar. Şu an İSKİ’nin bütçesinin ciddi bir kısmı enerji. Türkiye’deki elektrik, doğalgaz, yakıt zammı ortada. Hiçbir zammın kaynağının büyükşehir belediyesi olma şansı yok. Konuştuğumuz şey yüzde 20 civarında zam. Bu zam olmadan İSKİ yatırım yapamaz. Türkiye’de zam olmasın biz de yapmayalım. Bugün yapılan su zammı normal bir zamdır. Talep edilen zammın da altında bir oranda yapılmaktadır”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.