Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 766’ncı kez eylemde: “Kaybedilen sevdiklerimiz için yürüttüğümüz mücadele meşrudur”

Kaybedilen yakınları için her hafta toplanan Cumartesi Anneleri, 766’ncı kez bir araya geldi. Galatarasay Meydanı’nın eylemlere yasaklanmasının ardından 701’inci haftadan beri İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binası önünde düzenlenen eylemlerde bu hafta, 30 Kasım 1994’te Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Doğançay köyündeki evi basılarak gözaltına alınan ve önce Midyat Jandarma Karakolu’na, daha sonra da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı’na götürülen Nihat Aydoğan’ın akıbeti soruldu. 

Eylemde, basın açıklamasını 1995’te gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. “Çeyrek asırdır soruyoruz, Nihat Aydoğan nerede?” diye başlayan açıklama şöyle devam etti: 

“766 haftadır devleti yönetenlere sesleniyoruz: Bizim hakikate ve adalete ulaşma hakkımız, siz yokmuş gibi davrandığınız için yok olmaz. Haklarımızı tanımak ve hayata geçirmekle mükellefsiniz. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin akıbetlerinin açığa çıkarılması ve adaletin sağlanması için yürüttüğümüz mücadele meşrudur. İddia ve taleplerimiz siyasal ahlak çağrısıdır.

766’ncı haftamızda Aydoğan Ailesi’nin ‘Nihat Aydoğan’ın akıbeti açıklansın, bize bu acıları yaşatanlar yargılanarak cezalandırılsın’ talebine eşlik etmek için buluştuk. 39 yaşındaki Nihat Aydoğan Midyat/ Doğançay köyünde yaşıyor, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Korucu olmayı istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı. 

Resmi makamlar Nihat Aydoğan’ın gözaltına alındıktan 20 gün kadar sonra nöbetçi savcılığa sevk edildiğini ve ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldığını iddia etti. Ancak bu iddia hiçbir zaman güvenilir kanıtlarla desteklenmedi. Nihat Aydoğan’dan bir daha haber alınamadı.

Uzun yıllar sonra Nihat Aydoğan için nüfus kütüğüne ölüm kaydı düşüldüğü açığa çıktı. Nüfus İdaresine ölüm bildiriminde bulunan köy muhtarı, jandarma komutanının baskısı sonucunda gerçek olmayan bu bildirimi düzenlemek zorunda kaldığını itiraf etti.

25 yıldır Aydoğan Ailesi’nin resmi kurumlara yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. “Nihat Aydoğan’ın akıbetini açığa çıkartacak etkin bir soruşturma başlatılması” çağrımız bugüne kadar karşılık bulmadı.

Gözaltında kaybedilişinin 25. Yılında iktidarı, adli ve idari makamları göreve çağırıyoruz:

Nihat Aydoğan dosyasındaki cezasızlık son bulsun.

Nihat Aydoğan’ın akıbeti açıklansın.

Nihat Aydoğan’ın kaybedilmesine neden olanlar adil bir biçimde yargılansın.

Nihat Aydoğan ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 67 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.