Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Daphne Caruana Galizia cinayeti: Malta Başbakanı Joseph Muscat istifa edecek

Malta’da araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia soruşturması derinleşirken Malta Başbakanı Joseph Muscat istifa edeceğini duyurdu. Geçtiğimiz hafta da Başbakan Muscat’ın Özel Kalem Müdürü Keith Schembri, Turizm Bakanı Konrad Mizzi ve Ekonomi Bakanı Chris Cardona görevlerini bıraktı.

Muscat istifasını dün akşam bir televizyon programında duyurdu.

Muscat “12 Ocak 2020’de İşçi Partisi’nin liderliğinden, ertesi günlerde de başbakanlık görevinden istifa edeceğim” dedi.

İstifalar, Caruana Galizia’nın 2017 ekiminde arabasına konan bombanın patlatılması sonucu öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, ülkenin tanınmış iş insanlarından Yorgen Fenech’in tutuklanmasını izliyor. Fenech’in, Schembri ve Mizzi’ye Dubai merkezli 17 Black adlı şirketini paravan olarak kullanarak, rüşvet verdiği iddia ediliyor.

Malta hükümetinin yolsuzluklarını araştıran gazeteci ve blog yazarı Daphne Caruana Galizia, 16 Ekim 2017’de evinin önünde aracına binerken öldürüldüğünde 53 yaşındaydı. Galizia öldürülmeden önceki son yazısında Dubai’deki 17 Black Limited adlı şirketin Maltalı siyasetçilerle karanlık ilişkileri olduğunu iddia etmişti. Galizia, birçok ülkeden off-shore şirketler aracılığıyla vergi kaçıran yatırımcıları ifşa eden Panama Belgeleri üzerine araştırma yaparken Schembri ve Mizzi’nin off-shore hesaplarına ulaşmış ve bu hesaplara 17 Black’ten iki milyon dolar ödeme yapıldığını tespit etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.