Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra’daki zirvenin sonunda NATO “ilk kez” Çin’i ele alırken Türkiye’nin, Baltık Planı’nı bir talep olmaksızın kabul ettiği açıklandı

Londra’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirisi yayımlandı. Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplantıda, terörizme karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı. Ayrıca bildiride ilk defa, ittifakın Çin’e karşı beraber hareket etmesi gerektiğine ilişkin ifadeler yer aldı.  

Terörizmin bütün tür ve görünümleriyle tüm ittifak üyeleri için tehlike yarattığı ve terörizme karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgusu yapılan bildiride Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Çin’in hakkında “Çin’in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sorunları ittifak olarak birlikte ele almalıyız” dedi. Bir NATO zirvesinde Çin’in ilk kez ele alındığını söyleyen Stoltenberg, “NATO geleneksel olarak önce Sovyetler, sonra Rusya’ya odaklanmıştır. İlk kez Çin konusunda analizler yapıldı. Çin’den kaynaklanan sorunları değerlendirdik” diye konuştu.

“Silahsızlanma anlaşmalarına Çin’i nasıl entegre edebileceğimizi konuşmalıyız”

Bildiriyi canlı yayında kamuoyuna duyuran Stoltenberg, Çin’e ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti: “Hepimiz kabul ediyoruz ki Çin’in ekonomik yükselişi birtakım ekonomik fırsatları da beraberinde getiriyor. Ama Çin’in yeni ve teknolojik silahlara büyük yatırımlar yaptığını da bir gerçek. Silahsızlanma anlaşmalarına Çin’i nasıl entegre edebileceğimizi konuşmalıyız. Çin önemli anlaşmaların parçası ve silahsızlanma anlaşmalarını mutlaka gözden geçirmemiz gerekiyor.”

ABD dışındaki NATO üyelerinin savunma harcamalarının beş yıldır arttığına yer verilen bildiride, savunma için toplam 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığı söylendi. 

Türkiye, NATO’nun Baltık planını herhangi bir talepte bulunmadan kabul etti

Öte yandan Türkiye’nin, NATO’da Baltık ülkeleri ve Polonya’nın kriz zamanında savunulması için hazırlanan planı kabul ettiği açıklandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in “Türkiye plana karşı koyduğu engellemeyi kaldırdı” açıklamasının ardından, Litvanya Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Baltık ülkeleri için yapılan NATO savunma planını onaylamayı kabul ettiği” belirtildi. Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Londra’da basına verdiği demeçte, “Kimse bizden bir talepte bulunmadı. Gösterdiği dayanışma için hepimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettik” dedi.

NATO’nun Baltık Savunma Planı; Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’yı Rusya’nın olası bir saldırısından korumak için atılacak adımları belirliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’ya hareketi öncesinde, “NATO’nun YPG’yi terör örgütü olarak görmeyi kabul etmemesi durumunda, Türkiye’nin Baltık Planı’nı veto kararından vazgeçmeyeceğini” söylemişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.