Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’den azil talimatı: “Trump görevini kötüye kullandı. Demokrasimiz tehlikede”

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump’ı resmen görevini kötüye kullanmakla suçlayacaklarını açıkladı. Pelosi program dışı düzenlediği basın toplantısına, “(Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi) başkanımızdan azlin maddelerini yazmaya başlamalarını talep ediyorum” diyerek başladı.

Demokrasimiz tehlikede. Başkan bize, harekete geçmemiz dışında bir seçenek bırakmadı” diyen Pelosi, Trump’ın ülkenin güvenliğini tehlikeye atmak pahasına, kişisel siyasi çıkarları için görevini kötüye kullandığını söyledi. Demokrat Partili Meclis Başkanı Pelosi, “ABD Başkanı’nın hukukun üzerinde olmasına izin verirsek, bunu cumhuriyetimiz pahasına yapmış oluruz. Kimse hukukun üzerinde değildir” dedi. Trump’ın anayasayı ihlal ettiğini savunan Pelosi, Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler’a Trump’ın azil gerekçelerinin hazırlanması talimatını verdi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nda kamuoyuna açık yapılan oturumların sona ermesinin ardından Adalet Komisyonu’nda çarşamba günü ilki yapılan azil oturumunda anayasa hukukçuları başkanın azledilmesi için hukuki zemin olup olmadığını irdelemişti.

Demokratlar’ın ifadeye çağırdığı üç uzman, Başkan Trump’ın azil gerektiren suç işlediği görüşünü dile getirmiş, Cumhuriyetçiler’in çağırdığı tek tanık konumundaki hukuk uzmanı ise soruşturmada buna ilişkin doğrudan bir delil olmadığını öne sürmüştü.

Bundan sonraki süreçte Adalet Komisyonu, Başkan Trump hakkında hangi resmi suçlamaların getirileceğini belirleyecek. “Görevi kötüye kullanma”, “rüşvet” ve “Kongre’nin görevinin engellenmesi ve adaletin engellenmesi” olası suçlamalar arasında.

Başkan Trump ise tepkisini Twitter’dan dile getirdi: “Hiçbir icraatta bulunmayan Demokratlar dün Temsilciler Meclisi’nde tarihe geçecek kadar kötü bir gün geçirdi. Azil için gerekçeleri yok ve ülkeyi küçük düşürüyorlar. Ama hiçbir şey umurlarında değil, çıldırdılar. O nedenle beni azledecekseniz bunu şimdi, bir an önce yapın ki Senato’da adil bir şekilde yargılanayım.

Trump’ın, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardım yapmasını, Kiev yönetiminin Demokrat başkan aday adaylarından Joe Biden ve oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açması koşuluna bağladığı iddia ediliyor.

Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile basın toplantısında.

Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump’ı azletmesi yani kendisine yönelik suçlamalarla resmi olarak itham etmesi halinde Trump’ın Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da yargılanması gerekiyor. Cumhuriyetçiler ise Trump’ın arkasında durmaya devam ediyor.

Demokratlar, çoğunlukta oldukları Temsilciler Meclisi’nde, Trump’ın azline yönelik oylamayı yıl bitmeden yapmak istiyor. Bu durumda Senato’daki yargılama önümüzdeki ocak ayında başlayabilir. Trump’ın 100 üyeli Senato’daki oylamada hüküm giyebilmesi için üçte ikilik çoğunluk gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.