Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşılama oranının beş yılda yarı yarıya azaldığı Samoa’da hükümet, aşı karşıtı bir aktivisti tutukladı

Okyanusya ülkesi Samoa’da, hükümetin Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre ülkede 4 bin 357 kızamık vakası tespit edildi. Son 24 saatte ise bu sayıya 140 yeni kızamık vakası daha eklendi. Açıklamaya göre, bugüne kadar ülkede kızamık yüzünden 63 kişi yaşamını yitirdi.

Samoa hükümeti geçen cuma günü, aşı karşıtı açıklamalara ve eylemlere izin vermeyeceğini duyurmuştu. Al Jazeera’nın haberine göre, aşı karşıtı eylemler yapmak ile suçlanan bir aktivist tutuklandı. 

Samoa’da ve Güney Pasifik ülkelerinde kızamık aşısı oranları her geçen yıl düşüş gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, Samoa’da kızamık aşısı oranı 2013’te yüzde 70 iken geçen yıl yüzde 30’un altına düştü. Samoa Başbakanı Tuilaepa Sailele Malielegaoi, bu oranı yüzde 90’ın üzerine çıkarma sözü vermişti. Ancak Samoa hükümetinin açıkladığı rakamlara göre aşılanma oranı bu yıl ancak yüzde 55’lere ulaştı.

UNICEF’e göre, 2018 yılında 350 bin kızamık vakası tespit edildi. Bu rakamlar, 2017 yılıyla karşılaştırıldığında kızamık vakalarının iki kat arttığını gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.