Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim İçin Biz Varız Deklarasyonu – Efe Baysal: “Adil bir gelecek için, Türkiye’nin enerji sektöründe dönüşüm başlatması gerekiyor”

İklim krizinin kentlerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken 24 belediye, 3 Aralık’ta İstanbul’da İklim İçin Kentler Çalıştayı’nda bir araya geldi. Boğaziçi Üniversitesi, bir Birleşmiş Milletler inisiyatifi olan UN SDSN Türkiye, 350 Türkiye ve Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği ortak girişimiyle gerçekteştirilen organizasyon, 5 Aralık’ta açıklanan ortak deklarasyon ile sona erdi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda ilan edilen deklarasyon toplantısına, çalıştayda yer alan belediye temsilcilerinin yanı sıra, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı. 

Çalıştayın açılışında ise Çiğli (İzmir) Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Başkanı Fatma Şahin de hazır bulundu. Fatma Şahin yaptığı konuşmada “En büyük sorunun uygulamada olduğunu, zihinlerin buna hazır olmadığını görüyoruz. Bu konuların hızlı bir şekilde çözüme ulaşmasına ihtiyacımız var” dedi. 

“İklim İçin Biz Varız”

İklim İçin Kentler Deklarasyonu‘nu, deklarasyon imzacıları adına “İklim İçin Biz Varız” diyerek okuyan Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, kentlerin iklim krizindeki rolüne dikkat çekti. Karalar, küresel ölçekte doğal kaynak tüketiminin yüzde 75’inden, karbondioksit salımlarının yüzde 70’inden sorumlu olan kentlerin iklim değişikliğinin faili olduğunun altı çizilen deklarasyonda, adil, eşitlikçi ve yaşanabilir bir gelecek için iklim krizine karşı herkesin somut adımlar atması gerektiğini vurgulandı.

Paris Anlaşması’nın 1.5°C hedefini taahhüt ettiler 

Basın toplantısında, hazırlanan deklarasyon kamuoyu ile paylaşıldı ve imzacı 24 belediye, Paris Anlaşması’nın 1.5°C hedefinin gerçekleşebilmesi için belediyeler olarak üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini ve somut adımlar atacaklarını taahhüt etti. Deklarasyonda ortaya konulan diğer taahhütler ise şöyle:

  • Bilimsel veriler ışığında, uluslararası standartlara uygun veri toplama yöntemleri kullanarak karbon salımlarını azaltmak ve krize karşı uyum politikalarını hayata geçirmek için İklim Değişikliği Eylem Planları’nı hazırlayacaklar,
  • Yaşanabilir bir gelecek için kentlerde sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik verecekler,
  • İklim değişikliği ile mücadele eden yerel, ulusal ve uluslararası kurumları, girişimcileri, kooperatifleri ve sivil toplum örgütleri desteklenerek işbirliklerine dahil olunacak,
  • Hem kentlerde risk altında bulunan yurttaşlara hem de kentlerin altyapısını korumak için imar planlama süreçlerinde iklim krizi ve etkilerini önlemeyi önceliklendirecekler,
  • Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1.5°C sınırında tutmak için, adil, eşitlikçi, yaşanabilir kentler için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecekler.

Deklarasyonu okuyan Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar, “Madrid’de yapılan toplantıyı ilgiyle izliyoruz. Oradaki sonuçlara göre de biz kendi alanımızda yetkimize giren yapılabilecek ne varsa onun tedbirlerini alacağız” dedi

İspanya’nın başkenti Madrid’de devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP25) sırasında açıklanan deklarasyon, Türkiye’deki belediyelerin de dünyanın geri kalanında olduğu gibi iklim acil durumuna kayıtsız kalamadıklarını gösteren ilk taahhüt belgesi olduğu için tarihi önem taşıyor. İklim krizi Türkiye’nin yüzde 61’ini endişelendiriyor, kentlerde önemli çevresel, ekonomik ve sosyal sorunları derinleştiriyor.

“Adil bir gelecek için, Türkiye’nin enerji sektöründe dönüşüm başlatması gerekiyor” diyen 350.org Türkiye Temsilcisi Efe Baysal ile konuştuk. Baysal sözkonusu deklarasyonu şöyle değerlendirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.