Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber, ABD için seyahat güvenliği raporunu açıkladı: “İki yılda altı bine yakın cinsel şiddet vakası bildirimi aldık”

Telefon yazılımı üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber firması, ABD’de 2017 ve 2018’i kapsayan iki yıllık dönemde, yaklaşık altı bin cinsel şiddet vakası için şikayet bildirimi aldığını duyurdu. Uber’in ilk kez yayınladığı seyahat güvenliği raporunda, sözkonusu şikayetlerden yaklaşık yarısının sürücülerden geldiği belirtildi. Rapora göre, vakalardan 19’u ölümle sonuçlanırken, 450’den fazlası tecavüz suçlaması içeriyor.  

Uber ölümle sonuçlanan saldırılardan 10’unun 2017 yılında, dokuzunun ise 2018’de gerçekleştiğini açıkladı. Ölenlerden sekizinin yolcu, yedisinin şoför, dördünün ise olay yerinde bulunan üçüncü taraflar olduğu bildirildi.

Firma, 2017’de 2 bin 936, 2018’de ise 3 bin 45 olmak üzere, toplam 5 bin 981 cinsel saldırı vakası yaşandığını duyurdu.

Uber’in karıştığı kazalarda iki yılda 107 kişi öldü

Raporda, firmanın karıştığı ve ölümle sonuçlanan trafik kazalarının sayısı da yer aldı. Buna göre, 2017 ve 2018’deki toplam 97 kazada 107 kişi hayatını kaybetti. Raporda, ölümle sonuçlanan kazaların üçte birinin yayalarla ilişkili olduğu belirtildi.

Uber, raporun sonunda “Kaza oranlarını düşürmek, Uber’i dünyadaki en güvenli platform haline getirmek ve ortak araç kullanımını daha güvenli bir seyahat şekline dönüştürmek için devamlı çalışacağımıza söz veriyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Uber’in İngiltere’nin başkenti Londra’daki işletim lisansı, geçen ay, “kentte lisanssız ve sigortasız araç ve sürücüler ile seyahat edilmesine izin verilemeyeceği” gerekçesiyle, yerel yönetimin toplu taşıma hizmetleri birimi (TFL) tarafından yenilenmemişti.

TFL, ilk kez 2017 yılında, Uber’in lisansının, kurumsal sorumluluk eksikliği ve müşterilerin güvenliğine ilişkin endişeler nedeniyle yenilenmemesine karar vermişti. Kararı temyize götüren Uber, Haziran 2018’de 15 ay süreyle lisansını geri kazanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.