Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: “Trump, gizlilik ve güvenliği ihlal ederek Erdoğan ve diğer bazı liderlere cep telefonunun numarasını veriyor”

ABD Başkanı Donald Trump’ın, hem diplomatik hem de gizlilik ve güvenlik protokollerini ihlal ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet ve hükümet başkanına kişisel cep telefonunun numarasını verdiği ortaya çıktı.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Trump, kişisel avukatı Rudy Giuliani ile de herhangi bir şifreleme olmaksızın düzenli olarak telefonda konuşuyor. gazeteye bilgi veren ABD yetkilileri, bu görüşmelerin Rusya ve diğer ülkelerin istihbarat servisleri tarafından izlenebilir oluşundan duydukları endişeyi dile getirdi.

Washington Post, Trump’ın azil soruşturması kapsamında incelenen görüşme dökümlerinin herhangi bir şifreleme kullanıldığına dair bulgu içermediğine dikkat çekti. Gazeteye göre, bu nedenle Moskova, Başkan Trump’ın Ukraynalı muhatabına rakibi aleyhinde soruşturma açması için baskı yaptığından, bu skandal ortaya çıkmadan çok önce haberdar olmuş olabilir. Haberde, Rus yetkililerin bu bilgiye sahip oldukları için, 2016 başkanlık seçimlerinde Trump’ın rakibi Hillary Clinton’ın e-mail yazışmalarının sızdırılması olayından Rusya’nın değil de Ukrayna’nın sorumlu olduğuna dair komplo teorisini daha yaygın şekilde dolaşıma sokmuş olabilecekleri de kaydediliyor. Dahası, gazeteye bilgi veren kaynaklar, Başkan Trump’ın özellikle avukatı Giuliani ile sadece cep telefonundan değil, güvenli olmayan başka telefonları kullanarak da konuştuğunu anlatıyor.

Ulusal güvenlik uzmanları, Trump’ın cep telefonunun, hükümet tarafından tahsis edilmiş olsa bile, dinlemelere açık olduğuna dikkat çekiyor. Trump’ın daha önce Fransa, Kanada ve Meksika liderlerine cep telefonu numarasını verip kendisine doğrudan ulaşabileceklerini söylediğine dair haberler çıkmıştı.

Dünya liderlerinin birebir görüşmelerini cep telefonuyla yapmaları diplomatik arenada protokolün ihlali olarak görülüyor. Devlet liderleri genellikle görüşmelerini güvenli telefon hatları üzerinden yürütüyor. Buna Beyaz Saray Durum Odası, Oval Ofis ve başkanlık limuzininde gerçekleşen görüşmeler de dahil.

Washington Post haberinde, Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kişisel cep telefonunun numarasını verdiği diğer liderlerle, bu hat üzerinden konuşup konuşmadığının ise şu aşamada bilinmediğini yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.