Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deneyimli Gazeteciler Genç Meslekdaşlarıyla Buluşuyor: Medyascope’un eğitim programı, başvuruları bekliyor

Türkiye, gazetecilik açısından sancılı bir süreç yaşıyor. Basın üzerindeki siyasi baskı tartışmaları, tarafsızlık konusundaki kuşkular, medya sahipliğindeki soru işaretleri, sahadaki can güvenliği sorunları, gazetecilik faaliyetinin soruşturma-kovuşturma konusu olabilmesi ve bizzat gazetecinin soruşturma-kovuşturmaya uğramasına rağmen, genç kuşak, gazetecilik mesleğine ilgi duymaya devam ediyor. 

Bu ilgi, 25’i devlet üniversitelerinde, 15’i özel üniversitelerde, dördü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki özel üniversitelerde olmak üzere toplam 44 iletişim fakültesi tarafından da besleniyor. Öte yandan sadece bu iletişim fakültelerinin öğrencileri değil, başka alanlarda öğrenim gören, örneğin hukuk, siyasal bilgiler, ekonomi, tarih, sosyoloji, psikoloji okuyan gençler de gazeteciliğe ilgi duyuyor.

Gazetecilik deneyimle zenginleşir

Ne var ki medyada çalışma koşulları hayli zorlu ve gazeteciye, özellikle genç gazeteciye, kurum içi eğitim için, deneyimli meslektaşlarının görgü ve bilgilerinden yararlanmak için zaman ve zemin kalmıyor. Halbuki gazetecilik sadece okulda öğrenilebilecek bir meslek değil. Gazetecilik asıl olarak deneyimle zenginleşiyor. Bu deneyim, doğrudan deneyimleyerek edinilebileceği gibi, deneyimli meslektaşlardan da edinilebiliyor; birincisi zaman alıyor, ikincisi ise zamandan tasarruf sağlıyor.

Bu gerçeklerden hareketle, her şeye rağmen gazeteci olmakta ve gazetecilik yapmakta ısrar eden gençlere deneyimli meslektaşlarının deneyimlerini aktarmaları, gazeteci olmakta ve gazetecilik yapmakta ısrar eden gençler için değerli bir eğitim aracı haline geliyor.

Medyascope genç gazetecinin deneyim kazanmasına katkıda bulunacak

Türkiye’nin sivil, bağımsız, özgür ve çoğulcu bir medya ortamına ihtiyaçı duyduğu tespitinden hasret ederek yarattığı ve sürdürdüğü yayıncılık örneği ile dünyada ve Türkiye’de ilk olan Medyascope, genç gazetecinin deneyim edinme ihtiyacı içinde olduğu tespitinden hareketle de “Deneyimli Gazeteciler Genç Meslekdaşlarıyla Buluşuyor” adını verdiği bir eğitim girişimi başlattı. İlki 2016, ikincisi 2017 yılında gerçekleştirilen bu eğitimlerin üçüncüsü, 14 Aralık Cumartesi ve 15 Aralık 2019 Pazar günleri, İstanbul’da, “Huzur Mahallesi (Sanayi Mahallesi), Beyazıt Caddesi, No: 13, Sarıyer, İstanbul” adresindeki Medyascope Haber Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 

30 genç gazeteci için imkan 

İki günlük çalışmaya, en fazla 30 yaşında, halen gazetecilik yapan ya da bir dönem gazetecilik yapmış olup şu anda işsiz olanlar arasından Medyascope’un seçeceği 30 kişi katılabilecek. Bu 30 kişinin 20’si İstanbul’dan, 10’u İstanbul dışından olacak. Eğitime İstanbul dışından katılacak genç meslekdaşlarımızın ulaşım ve konaklaması Medyascope tarafından temin edilecek.

Eğitime katılmak isteyen meslekdaşlarımızın, ayrıntılı ve fotoğraflı birer özgeçmiş metnini iletisim@medyascope.tv adresine göndermeleri gerekiyor. Eğitime katılmak için seçilen meslekdaşlarımız 11 Aralık 2019 Çarşamba günü bilgilendirilecekler.

Eğitimde aktarılacak deneyime ve aktarıcılara ilişkin taslak program şöyle: 

14 Aralık 2019 Cumartesi

09.00 – Gazetecilik nedir, ne değildir: Ruşen Çakır

10.00 – Dış haberler: Şebnem Arsu

11.00 – TV haberciliği: Kemal Can

14.00 – Ankara gazeteciliği: Ünsal Ünlü

15.00 – Araştırmacı gazetecilik: Doğu Eroğlu

16.00 – Ekonomi gazeteciliği: Sedat Pişirici

15 Aralık 2019 Pazar

09.00 – Savaş ve çatışma bölgelerinde gazetecilik: Kaya Heyse

10.00 – Kamera-çekim-kurgu: Tamer Durak

11.00 – Podcast: Burak Tatari

15.00 – Gazetecilikte tarafsızlık ve objektiflik: Kadri Gürsel 

16.00 – Spor gazeteciliği: Eyüp Yıldız

17.00 – Dijital yayıncılıkta yeni teknolojiler: Servet Dilber

Eğitimin kesinleşen ayrıntılı programı, yine Medyascope web sitesinden ve Medyascope’un sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.