Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin iklim değişikliği endeks notu yine çok kötü!

İspanya’nın başkenti Madrid’de süren COP25, 25. Taraflar Konferansı’nda Germanwatch, New Climate Institute ve Uluslararası İklim Ağı’nın (CAN International) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Türkiye bu yıl da “kötüler” grubunda yer alarak 48. sırada gösterildi. Endeks, salımların yüzde 90’ından sorumlu 57 ülkenin ve Avrupa Birliği’nin (AB), iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendiriyor.  

İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir enerji, kişi başı salımlar ve iklim politikalarındaki kaydettiği ilerleme nedeniyle İsveç bu sene de dördüncü olurken  Danimarka, beşinci sıraya yükseldi. Altıncı sıradaki Fas, en başarılı ülkeler arasına girdi. İklim politikalarında göreceli ilerlemeler nedeniyle Hindistan bu sene ilk 10’a girerek dokuzuncu sırada yer aldı.

Türkiye bu yıl da Suudi Arabistan, ABD, Rusya, İran, Avustralya, Kazakistan gibi fosil yakıt üreticilerinin bulunduğu ve kötü iklim politikalara sahip ülkeler arasında yer aldı. İklim değişikliğini reddeden Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ise endeks tarihinde ilk defa Suudi Arabistan’ın da gerisinde kalarak sonuncu oldu.

57 ülkenin 31’inin emisyonları azaldı

Rapora göre, bu sene değerlendirmedeki 57 ülkenin 31’i emisyonlarını azalttı. Ancak Batıda kapatılan termik santrallerin yerine Doğuda yenilerinin açılması önemli bir risk oluşturuyor. 2010’dan bu yana ABD’de 102 bin MW’lık kapasitelik kömür santrali emekli edilirken Çin’de inşası süren 148 bin MW kapasiteli termik santraller büyük tehlike arz ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nde artan bu kapasite, AB’nin toplam kömür santrali kapasitesine yakın. 

Türkiye özellikle son yıllarda lisansız projelerin yarattığı yatırım ortamı ile yenilenebilir enerji artışında dördüncü sırada yer alırken bu artış çok sayıda fosil yakıt santrali ile birleşince yenilenebilir enerjinin payı kısmında 24. sıraya düşüyor. HES’ler dahil 2030 yılı yenilenebilir hedefinde ise 43. sıraya kadar geriliyor. 

Aynı durum sera gazları emisyonlarında da geçerli. Kişi başına düşen emisyonlarda Türkiye, 14. sırada bulunsa da politikaların ortaya koyduğu trendler açısından çok kötü bir durumda. Türkiye artan kömür, petrol, asfalt kullanımı ve betonlaşma politikaları yüzünden emisyon trendlerinde 59. sıraya kadar düşüyor. 

Türkiye daha önce iletmiş olduğu niyet beyanında, 1990’da 218 milyon ton olan salımları 2030 yılı için 929 milyon tona çıkartmayı hedef olarak vermişti. Daha sonra bu hedeflerini geliştirmeyen ve astronomik bir artıştan vazgeçmeyen Türkiye ulusal bir politikaya sahip olmaması ve uluslararası politikalara dahil olmaması nedeniyle sondan üçüncü olarak yer aldı. Bu alanda Türkiye’den daha kötü ülkeler ise, ABD ve Avustralya oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.