Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırmaya göre, büyükanne katil balinalar torunlarına bakıyor ve onlarla ilgileniyor

The Guardian’da yayınlanan habere göre, katil balina olarak bilinen “orka”larda daha yaşlı dişiler genç balinalara bakıyor.

Bilim insanları 378 orkanın davranışlarını izledikleri bir araştırmanın bulgularını paylaştı. Buna göre, katil balinalarda daha yaşlı olan dişiler özellikle gıda bulmakta sorun yaşanıyorsa daha genç balinaların bakımını üstleniyor.

Balinalar 30 ve 40’lı yaşlarında doğurganlıklarını kaybediyorlar ancak tıpkı insanlar gibi onlarca yıl daha yaşamaya devam ediyor. İnsanlara has olduğu zannedilen bu durumu dört memeli türü daha paylaşıyor. İnsan dışında bu türlerin tamamı balinalardan oluşuyor.

İnsan türünde doğurganlığını menopoz sonrası kaybeden kadınlarda bir büyükanne davranışı oluştuğu biliniyor. York Üniversitesi’nden Daniel Franks, “Menopoz yaşayan türler arasında balinalarda gözlemlenen büyükanne etkisinin insan türü dışındaki ilk gözlem olduğunu” söyledi.

Bulgularını Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlayan Franks ve meslektaşları, ABD’de Vaşington ve Kanada’da British Columbia yakınlarındaki iki balina grubuna ait 40 yıllık verileri inceledi. Exeter Üniversitesi’nin de dahil olduğu çalışmada, büyükanneleri olduğu bilinen 378 balinanın davranışları takip edildi.

Araştırmanın en ilgi çekici sonuçlarından biri, büyükannelerini kaybeden genç balinalar arasındaki ölüm oranının büyükanneleri yaşayanlara oranla 4,5 kat fazla olması.

Araştırmaya göre, bu durum özellikle balık kıtlığı yaşandığı zaman daha da artış gösteriyor. Franks, özellikle ihtiyaç zamanlarında yaşlı dişilerin genç akrabalarına baktıklarını ve yemek paylaştıklarını söylüyor. Dahası, Frank ve ekibi yaşlı dişilerin genç balinalara bakıcılık yaptığından şüpheleniyor.

Franks ve ekibi bulgularının daha fazla araştırmayla ve yeni gözlemlerle desteklenmesi gerektiğininin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.