Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peter Handke, Nobel Edebiyat Ödülü’nü protestolar eşliğinde aldı

Eski Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç’e destek vermekle suçlanan Avusturyalı yazar Peter Handke, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü‘nü protestolar ve boykot eşliğinde, İsveç’in başkenti Stokholm’de teslim aldı. Ödülü veren İsveç Kralı 16. Carl Gustav, Handke için “İkinci Dünya Savaşı sonrası en etkili yazarlardan biri” dedi.

Handke ödülünü alırken, ödül töreninin yapıldığı İsveç Akademisi’nin önünde yüzlerce kişi onu protesto eden pankartlar açtı.

Tören komitesine ve yazara tepkiler büyüyor

Avusturyalı yazar Peter Handke’nin 2019 Nobel Edebiyet Ödülü’nü almasının ardından ülkelerden, yazarlardan ve gazetecilerden tören komitesine tepkiler geldi. Türkiye, Kosova, Arnavutluk, Afganistan, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Hırvatistan töreni boykot ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Handke’yi “faşist” olarak tanımladı. Kendisi için Nobel’in hiçbir anlamı olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bu çok önemli bir sınavdı ve bu Nobel’in de ne olduğunu ortaya koydu. Nobel kendini tüketmiş, kendini bitirmiştir. Nobel tamamıyla siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur” dedi. 

Peter Handke’ye bir tepki de Türkiye’nin Stokholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt’tan geldi. Büyükelçi Yunt yaptığı açıklamada, ödül törenine davetli olduğunu ancak katılmayacağını belirtti. Milli Savunma Bakanlığı, Twitter hesabı üzerinden İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki gönderi paylaşarak, ödülün Handke’ye verilmesine tepki gösterdi. 

İsveçli gazeteci Nobel ödülünü iade ediyor

Siyasetçiler dışında, yazarlar ve gazeteciler de verilen ödülle ilgili Nobel Komitesi’ne karşı tepkisini gösterdi. Protesto için başlatılan imza kampanyasına 60 binden fazla kişinin katıldığı duyuruldu. Handke’ye ödül verilmesine tepki gösteren İsveçli gazeteci Christina Doctare, 1988 yılında Birleşmiş Milletler Barış Gücü sağlık ekibinde görev yaptığı için aldığı Nobel madalyasını iade edeceğini açıkladı. 

Nobel ödüllerini belirleyen İsveç Akademisi’nin 18 üyesinden biri olan Peter Englund, ödülün Handke’ye verilmesi nedeniyle bu yıl ödül törenini boykot edeceğini belirtti ve “Peter Handke’in Nobel ödülünü kutlamak benim açımdan ikiyüzlülük olurdu” dedi. Nobel Komitesi Başkanı Anders Olsson ise Handke’ye ve komiteye gelen yoğun tepkiler üzerine “Amaç, olağanüstü edebi eserlerini kutlamak, kendisini değil” diyerek komiteyi savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.