Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolivya’da ordunun ve muhalefetin baskısıyla istifa eden eski Devlet Başkanı Evo Morales, Arjantin’e iltica etti

Bolivya’da ordunun ve muhalefetin baskısıyla istifa eden eski Devlet Başkanı Evo Morales’in Arjantin’e iltica ettiği, bazı eski bakanların ise sığınmacı olarak ülkeye girdiği açıklandı.

Arjantin Dışişleri Bakanı Felipe Sola, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada “Ülkeye giriş yapabilmesi için kendilerine iltica hakkı verildi ancak şu anda sığınmacı statüsüne geçmek için gerekli işlemleri yapıyorlar. Bu farklı bir durum. İltica ile sığınma arasındaki fark, sığınmacı statüsü almak için bazı şartlar var, ilticada böyle bir durum sözkonusu değil” dedi.

Morales’in yanı sıra eski yardımcısı Alvaro Garcia Linera, eski Dışişleri Bakanı Diego Pary Rodriguez ve eski Sağlık Bakanı Gabriela Montano‘nun da Arjantin’e geldiği ve sığınmacı olarak burada kalacağı öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Sola, Morales’in kendilerinden özel olarak koruma istemediğini söyledi. Sola,  “Bizim Morales’ten talebimiz, politik açıklamalar yapmaması” dedi. Sola ayrıca, Bolivya’da geçici devlet başkanlığı görevine getirilen Jeanine Áñez hükümetini tanımayacaklarını, Áñez hükümetinin seçilmiş değil fiili bir hükümet olduğunu vurguladı.

Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales, hile yapıldığı gerekçesiyle protestolara neden olan devlet başkanlığı seçimlerini yenilemeyi kabul ettikten saatler sonra, ordunun darbesi ile görevinden istifa etmişti. 12 Kasım‘da Meksika‘nın iltica teklifini kabul etmiş, 6 Aralık’ta da sağlık sorunları sebebiyle Küba’ya gittiği açıklanmıştı. Bu sırada Morales’in eşi ve çocukları da Arjantin’e gelmişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.