Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hablemitoğlu suikastının kilit şüphelisi Ukrayna’da yakalandı

18 Aralık 2002 tarihinde Ankara’daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu‘nun katil zanlılarından biri olduğu düşünülen N.G.B. (45) Ukrayna’da yakalandı.

DHA’nın haberine göre, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün yakalama kararı ve Interpol’ün kırmızı bülten çıkarması sonrası Ukrayna güvenlik güçlerinin özel operasyonuyla 10 Temmuz’da gözaltına alınan N.G.B.’nin iadesi için mahkeme süreci devam ediyor. Şüpheli N.G.B. hakkında Ukrayna’da yaklaşık üç ay süren tutukluluğunun ardından mahkemeden ev hapsi kararı verildiği ve Türkiye’ye iade edilmesi için Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın devrede olduğu bilgisine de haberde yer verildi. Şüpheli N.G.B.’nin, Türkiye’ye iade edilmemek için Ukrayna’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğu ve hakkında çıkan haberleri de Ukrayna basınından kaldırttığı öğrenildi.

Şüphelinin hakkında başka davalar da bulunuyor

Öte yandan, N.G.B.’nin Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı sırada TSK’dan ihraç edildiği öğrenildi. Habere göre, N.G.B.’nin adı, kamuoyunda “sauna çetesi davası” olarak bilinen davada da geçiyor. N.G.B. ayrıca, Şanlıurfa Akçakale’de soğan kamuflajlı bir TIR’ın içinde patlayıcı madde yakalanması olayının soruşturulduğu davanın da sanıklarından biri.

Operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı

DHA’nın haberinde, N.G.B’nin yakalandığı operasyonun ayrıntılarına da yer verildi. Buna göre, yaklaşık beş yıldır Ukrayna’da yaşayan N.G.B., Kiev’in merkezinde ortağı olduğu belirtilen ünlü Türk restoranında gözaltına alındı. Ukrayna vatandaşı ile evli olan ve bir çocuğu bulunan N.G.B.’nin, Ukrayna’da daimi oturum izni bulunuyor ve çevresinde “komutan” lakabıyla tanınıyor.

Necip Hablemitoğlu’nun eşi Şengül Hablemitoğlu ise, Twitter’dan paylaştığı mesajında, konuyla ilgili gelen bilgilerin net olmadığını ve 18 Aralık Çarşamba günü basın mensuplarının bilgilendirileceğini yazdı.

https://twitter.com/s_hablemitoglu/status/1206505686550663169
https://twitter.com/s_hablemitoglu/status/1206571606665027585

Necip Hablemitoğlu suikastı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, tarihçi-yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen ve Alman vakıflarıyla ilgili olarak yazdığı yazı ve kitaplarıyla tanınıyordu. Aynı konularda geçmişte açılan davaların raporlarını da hazırlayan Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.