Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boeing, sabıkalı 737 MAX modelinin üretimini durduruyor

Piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra uçuş kontrol sistemindeki üretim hatası sebebiyle iki kere kaza yapan ve toplam 346 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Boeing 737 MAX tipi uçakların üretimi durduruldu.

Piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra, önce Endonezya Lion Hava Yolları’nın Cakarta-Pangkal Pinang seferinde denize, daha sonra da Etiyopya Hava Yolları’nın Adis Ababa-Nairobi seferinde yere çakılan Boeing 737 MAX tipi uçakların üretimie son verildi.

Boeing yönetim kurulunun Chicago’da yaptığı toplantı sonrasında şirket, 737 MAX tipi uçakların üretiminin durdurulduğunu ilan etti.

Boeing 737 MAX tipi uçaklardan biri, 29 Ekim 2018 tarihinde Cakarta’dan Sumatra Adası’ndaki Pangkal Pinang şehrine gitmek üzereyken denize çakılmıştı. Aynı model bir diğer uçak ise 10 Mart 2019 tarihinde Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye havalandıktan kısa süre sonra düşmüştü.

Zarar en az 10 milyar dolar

Toplam 346 kişinin hayatını kaybettiği bu iki kazadan sonra, birçok ülke hava sahasını Boeing 737 MAX’e kapatmış ve onlarca şirket de bu modeli kullanmaktan vazgeçmişti. Uçağın şirkete zararı 10 milyar doları geçmiş durumda.

Kazaların sebebinin uçağın uçuş kontrol sistemindeki üretim hatası olduğu tespit edilmiş, aralarında Türkiye, Çin, Etiyopya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya’nın da bulunduğu birçok ülke Boeing 737 MAX operasyonlarını durdurmuştu.

Boeing ise geçen temmuz, siparişlerini teslim alamayan ya da satın aldıkları uçağı kullanamayan şirketlere 5 milyar dolarlık bir tazminat ödediğini açıklamıştı. Şirket, yaşanan trajik kazalar sonrası, en somut adımını attı ve uçağın üretimini süresiz durdurma kararı aldı. Şirketin bu kararı sonrasında Boeing’in hisseleri yüzde 4 oranında düştü.

ABD’deki en büyük ihracatçılardan biri olan Boeing’in üretimi durdurmasının dünya genelinde tedarikçiler, hava yolları ve finans sektörünün yanı sıra, ülke ekonomisini de etkilemesi bekleniyor. Boeing 737 modeli için yaklaşık 900 farklı şirket çalışıyor.

Türk Hava Yolları da etkilendi

Boeing 737 MAX model uçağı teslim alan şirketlerin arasında Türk Hava Yolları da var. Mevcut filosunda 12 tane 737 Max serisi uçak olan THY’nin 12 tane de teslim edilmemiş siparişi bulunuyor. Etiyopya Hava Yolları’nın yaşadığı kaza sonrası THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Boeing’in uçaklardaki yazılım hatasını düzeltmelerini beklediklerini, ancak bu süre içinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde uçakları yere indirme kararı aldıklarını söylemişti.

Ekşi’nin, Amerikan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uçakların tamamen kullanıma elverişli ve güvenli olduğunu deklare edene kadar uçakların uçuş için kullanılmayacağını belirten açıklamasından sonra 737 MAX tipi uçaklar yerde bekletiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.