Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın, 18 Aralık’ta tarihe “azledilen üçüncü ABD Başkanı” olarak geçmesi bekleniyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde Temsilciler Meclisi, çarşamba günü (18 Aralık) yapılacak oylamada Başkan Donald Trump’ın “görevi suistimal” ve “Kongre’nin soruşturmasını engelleme” suçlarından azledilip azledilmemesine karar verecek. Oylamada bu suçlamalardan herhangi biri için azil kararı çıkarsa, Trump’ın görevden alınıp alınmamasına karar vermek için, bu defa Senato’daki yargılama süreci başlayacak.

Temsilciler Meclisi bugün (17 Aralık Salı) Trump’ın azil oylamasındaki teknik konuları karara bağlayacak. Yarınki oturumda ise azil maddeleri tek tek oylanacak. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk muhalefetteki Demokrat Parti’de olduğu için, en az bir suçlamadan azil yönünde karar çıkması bekleniyor. Beklenen olursa Trump Amerikan tarihine, Andrew Johnson ve Bill Clinton’dan sonra hakkında azil kararı alınmış üçüncü başkan olarak geçecek.

Temsilciler Meclisi’nin azil kararı aldığı iki eski ABD başkanı, Andrew Johnson (solda) ve Bill Clinton.

Temsilciler Meclisi tarafından azledilmek başkanın görevden alınması için yeterli sebep değil. Bunun için başkanın azil için gerekçe gösterilen suçlamalardan bir kez de Senato nezdinde yargılanması ve yargılama sonucunda da üçte ikilik oy çokluğu ile görevden alma yönünde karar çıkması gerekiyor.

Azil sürecinin sonucu olarak görevden alınan ABD başkanı bulunmuyor. Richard Nixon 1974’te azledilmesine kesin gözüyle bakılırken istifa etmişti. Andrew Johnson 1868’de, Bill Clinton ise 1998’de Temsilciler Meclisi tarafından azledilmiş fakat Senato’da suçlu bulunmadıkları için görevde kalmışlardı.

Temsilciler Meclisi çarşamba günü (18 Aralık) Trump için beklendiği gibi azilden yana oy kullanırsa, Senato’daki yargılamanın ocak ayında başlayıp 15 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Trump’ın da azledilen selefleri gibi görevden alınması beklenmiyor. Zira Senato’da çoğunluk Cumhuriyetçiler’de (100 üyeli senatoda 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat ve iki bağımsız üye var).

Trump, Ukrayna’ya yapılacak askeri yardımı siyasi rakibi Joe Biden aleyhine soruşturma açılması için pazarlık kozu olarak kullanmakla, yani müttefik bir ülkeye kişisel çıkarları için baskı yaparak görevini suistimal etmekle suçlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.