Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan da “tasvip etmediğini” açıkladı: Ziraat’in Simit Sarayı’na ortak olma operasyonu yattı!

Ziraat Bankası’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın, Simit Sarayı’nın yüzde 51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurduğu yönündeki haberler kamuoyunda ciddi tartışma yaratırken, konuya ilişkin olarak Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan açıklama geldi. Kavukcu, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, “Simit Sarayı’nın büyüme hedefli birçok ulusal ve uluslararası fonla olan görüşmeleri devam etmektedir. Simit Sarayı’na daha önce de birçok fonun ve sermaye girişiminin ilgisi ve teklifleri olmuştur ve hâlâ bu ilgi devam etmektedir. Herhangi sonuçlanmış bir anlaşma henüz yoktur” diye konuştu. Yine AA’nın bir diğer haberine göre de Erdoğan, 1. Küresel Mülteci Forumu’na katılmak üzere bulunduğu Cenevre’de, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Ziraat Bankası’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın, Simit Sarayı’na ortak olma girişimin hatırlatılması üzerine, “Benim bunu tasvip etmem mümkün değil” dedi.

Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu

“500 milyon dolar borcumuz yok”

Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukcu, Simit Sarayı’na daha önce de birçok fonun ve sermaye girişiminin ilgisi ve teklifleri olduğunu ve bu ilginin devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz günlerde bir köşe yazarının tamamen asılsız ve dayanaksız rakamlarla basında yer alan yazısından yola çıkılarak yapılan 500 milyon dolarlık borç yorumlarını üzülerek takip etmekteyiz. Simit Sarayı’nın iddia edildiği gibi 500 milyon dolar borcu yoktur. Bütün bankalara gayri nakit borcumuz, bu bahsi geçen rakamın üçte biri bile değildir. Kullandığımız kredilerin yüzde 80’ini de özel bankalar aracılığıyla sağlanmıştır. Bankalarda kayıtlar mevcuttur. Oluşan finansal borçlar yatırım politikasının yansımasıdır. Bugün global ölçekteki bütün şirketlerin yatırımdan kaynaklı borçları olduğu yadsınamaz bir gerçektir. 500 milyon dolarlık borcu iddia edenleri ispata davet ediyoruz. İddia eden iddiasını ispatla yükümlüdür.”

“Henüz herhangi bir anlaşma sonuçlanmadı”

Haberlerin aksine, markanın büyüme potansiyeline olan inancın ve birkaç yıl içinde değerini katlayarak yerli bir marka olması hedeflenerek yapılan görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Kavukcu, “Simit Sarayı’nın büyüme hedefli birçok ulusal ve uluslararası fonla olan görüşmeleri devam etmektedir. Simit Sarayı’na daha önce de birçok fonun ve sermaye girişiminin ilgisi ve teklifleri olmuştur ve hâlâ bu ilgi devam etmektedir. Herhangi sonuçlanmış bir anlaşma henüz yoktur” dedi.

Kavukcu açıklamasında, Ziraat Bankası’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın Simit Sarayı’nın yüzde 51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurduğu haberlerine ise hiç değinmedi.

Erdoğan da tasvip etmiyor

Öte yandan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1. Küresel Mülteci Forumu’na katılmak üzere bulunduğu Cenevre’de, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, konu Simit Sarayı’na da geldi. AA’nın haberine göre, “Kamuoyundaki bir tartışma da Ziraat Bankası’nın, Simit Sarayı’nı almak için Rekabet Kurulu’na başvurması. Buna yönelik eleştirilere yaklaşımınız nedir?” sorusu üzerine Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

“Bunu duyduğum anda genel müdürümüzü aradım. Genel müdürümüz, ‘Bir ara gündeme geldi ama böyle bir şeyi şu anda düşünmüyoruz’ dedi. Zaten Ziraat Bankası değil, Ziraat Bankası’nın girişim sermayesi şirketi. O tablo şu anda bu seyirde.”

Erdoğan, “Sizin tasvip etmediğiniz bir şey mi?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Hayır. Benim bunu tasvip etmem mümkün değil. Geçmişte kamu bankalarının görev zararı olayları sebebiyle nasıl battığını hatırlayın. Bütün kamu bankaları görev zararı adı altında çökertilmişti. Biz geldik, önce kamu bankalarımızın tamamını görev zararlarından kurtardık. Şu anda Ziraat sadece ulusal değil, uluslararası alanda önde gelen bankalardan bir tanesi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.