Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya’da #MeToo hareketinin sembolü olan gazeteci Şiori İto tecavüz davasını kazandı

Japonya’da #MeToo (Ben de) Hareketi’nin sembolü haline gelen gazeteci Şiori İto, ülkenin ünlü televizyon sunucularından birine karşı açtığı tecavüz davasını kazandı. Mahkeme, sunucu Noriyuki Yamaguçi’yi İto’ya verdiği zarardan ötürü 3 milyon 300 bin yen (yaklaşık 180 bin TL) tazminat ödemeye mahkum etti.

Kararın açıklanmasından sonra “Zafer” yazan bir pankartla mahkeme önünde açıklama yapan 30 yaşındaki İto, Yamaguçi’ye karşı dava açma kararını destekleyen ve kendisiyle dayanışma içinde olan herkese teşekkür etti.

Şiori İto “Zafer” yazan pankartıyla mahkeme önünde.

Şiori İto, 2015 yılında bir haber ajansında stajyerlik dönemi sona ermek üzereyken, iş olanağı araştırmak üzere buluştuğu, ünlü TV sunucusu ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin biyografisinin yazarı Noriyuki Yamaguçi tarafından tecavüze maruz kalmıştı. Genç gazetecinin o dönemde savcılığa yaptığı başvuru, polisin kanıt bulunamadığı iddiası üzerine sonuçsuz kalmıştı.

İto ise, geleneksel Japon toplumunda eşi görülmemiş olanı yapıp başına gelenleri kamuoyuyla paylaşmayı seçti. Yaşadıklarını bir kitapta da toplayan İto, tam iki yıl önce Yamaguçi aleyhinde tazminat davası açtı.

Şiori İto’nun başına gelenleri kamuoyuyla paylaşması üzerine, Japonya’nın erkek egemen kültürü içinde baskılanan kadınların sesi daha gür çıkmaya başladı. Fotoğrafta İto ile dayanışmak üzere mahkeme önünde eylem yapan kadınlar görülüyor.

İto’nun ilk başvurusunu geri çeviren Tokyo mahkemesi, bu kez İto lehine karar vermekle kalmadı, 55 yaşındaki sunucu Yamaguçi’nin “adının lekelendiği” gerekçesiyle açmış olduğu karşı tazminat davasını da düşürdü.

İto’nun hikayesinin ayrıntılarını iki yıl önce yapmış olduğumuz aşağıdaki haberden okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.