Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’ye yaptırım öngören ABD savunma bütçesi Kongre’den geçti, imza için Trump’a gönderildi

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 yılı için talep ettiği 738 milyar dolarlık savunma bütçesi Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’da da kabul edildi. Yasalaşması için Beyaz Saray’a gönderilen “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı”nda Türkiye’ye yaptırım uygulanması isteniyor. Ankara, Başkan Trump’ın Kongre süreci tamamlanır tamamlanmaz imzalayacağını duyurduğu tasarıyla ilgili bir kınama mesajı yayınladı. Dışişleri Bakanlığı’nın mesajında “Türkiye’nin, aleyhindeki bu tasarruflara karşı gerekli tedbirleri alacağından kimse şüphe duymamalıdır” denildi.

ABD’nin 2020 savunma harcamalarını detaylandıran tasarı, Rusya’dan satın alınan S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle F-35 savaş uçaklarının ortak üretim programından çıkarılmış bulunan Türkiye’nin, bu uçakları satın almasını da yasaklıyor. Türkiye tarafından sipariş edilen F-35’lerin alımı için de 440 milyon dolarlık bir fon ayrılmış durumda. Ayrıca Başkan Trump’tan, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye uygulaması gereken ancak epeydir ertelediği “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) kapsamındaki yaptırımları yürürlüğe sokması isteniyor.  

Tasarı, Rus doğalgazını Karadeniz üzerinden Türkiye’ye taşıyacak olan ve açılışının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in de katılımıyla 8 Ocak’ta İstanbul’da yapılması beklenen Türk Akımı boru hattı projesi ile yine Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak olan Kuzey Akımı-2 boru hattı projesinin yapımında çalışan şirketlere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Tasarıda “para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalışması” ve “Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları atması” koşuluyla, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uygulanan silah ambargosunun da kaldırılması öngörülüyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.