Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Temsilciler Meclisi ABD Başkanı Trump’ı azil kararı aldı, nihai hükmü Senato verecek

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın “görevi kötüye kullanmak” ve “Kongre’nin işleyişini engellemek” suçlarını işlediği gerekçesi ile azledilmesine karar verdi.

Temsilciler Meclisi, Trump’ı, “görevi kötüye kullanmak”tan 197’ye karşı 230 oyla, “Kongre’nin işleyişini engellemek”ten se 198’e karşı 229 oyla suçlu buldu.

Donald Trump böylece, ABD Temsilciler Meclisi’nin Andrew Johnson ve Bill Clinton‘dan sonra azlettiği üçüncü başkan oldu.

Azil kararı oylanırken 2020 seçimleri için mitingde olan Trump, “Benim değil, aslında senin peşindeler, ben sadece yollarının üzerindeyim” diye bir tweet attı ve tweeti profiline sabitledi.

Azil sürecinin sonucu olarak görevden alınan ABD başkanı bulunmuyor. Richard Nixon 1974’te azledilmesine kesin gözüyle bakılırken istifa etmişti. Andrew Johnson 1868’de, Bill Clinton ise 1998’de Temsilciler Meclisi tarafından azledilmiş fakat Senato’da suçlu bulunmadıkları için görevde kalmışlardı.

Temsilciler Meclisi’nin azil kararı sonrası Trump, Senato’da yargılanacak. Ocak ayında başlaması beklenen yargılamanın 15 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Trump’ın da azledilen selefleri gibi görevden alınması beklenmiyor. Zira Senato’da çoğunluk Cumhuriyetçiler’de (100 üyeli senatoda 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat ve iki bağımsız üye var).

Trump, Ukrayna’ya yapılacak askeri yardımı siyasi rakibi Joe Biden aleyhine soruşturma açılması için pazarlık kozu olarak kullanmakla, yani müttefik bir ülkeye kişisel çıkarları için baskı yaparak görevini suistimal etmekle suçlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.