ABD‘li Demokrat başkan aday adayları perşembe akşamı (19 Aralık) CNN canlı yayınında bir kez daha karşı karşıya geldi. Başkan aday adaylarının Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerine yönelik iddiaları tartıştığı sırada Çin hükümeti CNN yayınını herhangi bir uyarıda bulunmadan kesti.
Programın moderatörü Judy Woodruff, adaylardan Indiana Belediye Başkanı Pete Buttigieg’e Çin’in Uygurlar’ı kamplarda tutması iddiaları sebebiyle ABD’nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nı boykot edip etmeyeceğini sorduktan hemen sonra programın Çin’deki yayını kesildi.
Los Angeles’tan yapılan canlı yayında, aday adaylarının Uygurlar, Hong Kong’taki protestolar ve Güney Çin Denizi’ndeki askeri gerilim konuları üzerine konuştuğu yaklaşık dokuz dakika boyunca ekran karartıldı.
CNN International muhabiri Will Ripley televizyon ekranlarında tartışma devam ederken Pekin’de ekranların karartıldığını belirtti.
CNN live feed of Democratic presidential debate goes to black in Beijing. Candidates were asked about China’s human rights record & the mass detention of Muslim minorities in Xinjiang. #PresidentialDebate pic.twitter.com/DSQ9QRu5zA
— Will Ripley (@willripleyCNN) December 20, 2019
Uluslararası medya ağlarının Çin’deki canlı yayınlarında, Çin hükümetinin politik hassasiyetlerine dokunan konular ele alındığında sık sık sansür vakaları yaşanıyor.
Haberde belirtildiği üzere, izleyiciler ekranın kararmasından ve seslerin kısılmasından artık canlı yayının o kısmının sansürlendiğini biliyor.
CNN’in, Pekin yönetiminin Uygurlar’a yönelik insan hakları ihlalleri ve Hong Kong protestolarıyla ilgili haberleri Çin ekranlarında sık sık sansüre uğruyor.
Geçen haftalarda Çin yönetiminden Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ne gönderilen talimatlara dair sızan belge, Pekin’in ülkedeki Müslüman azınlıklardan Uygurlar’ı Çince konuşan “vatansever” vatandaşlara dönüştürme üzerine bir program yürüttüğünü ortaya koymuştu.
Pekin ise ısrarla kamplarla ilgili iddiaları reddediyor ve bu kampların dini radikalizm ve terörizme karşı Çince pratikler yapılan merkezler olduğunu iddia ediyor. Birçok resmi kurum da merkezlerde eğitimlerini tamamlayanların topluma geri döndüğünü belirtiyor.
BBC’nin Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplara dair video haberi için tıklayınız.