Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’nın deprem uyarı sistemi “MyShake”, ilk uyarısını depremden 9 saniye önce gönderdi

ABD’nin Kaliforniya eyaletinin yeni deprem erken uyarı sistemi MyShake uygulaması, salı günü ilk kamuya açık uyarısını gönderdi. Uyarı, 17 Aralık 2019’da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremden 8,7 saniye önce gönderildi.

Ekim ayında kullanıcılara sunulan uygulama, erken uyarı göndermek için ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun ShakeAlert sistemi tarafından sağlanan deprem verilerini kullanıyor. Los Angeles Times’a konuşan uzmanlara göre, 17 Aralık’taki uyarı depremden 8,7 saniye önce geldi ve toplam 40 kişiye gönderildi. Bu tür uygulamaların işe yaradığını belirten uzmanlar, özellikle etkisi büyük olan depremlerde insanları depreme hazırlamak için birkaç saniyenin bile önemli olduğunu söylüyor. 

MyShake uygulamasına ek olarak, Los Angeles AT&T tarafından deprem için geliştirilen ShakeAlertLA uygulaması da kullanılabiliyor. Bu iki uygulamanın da uyarı eşiği, 4,5 ve üstü olarak ayarlanırken, Mercalli şiddet ölçeği (MMI) ise üç olarak kaydedildi. MyShake uygulaması, 17 Ekim 2019 tarihinde, 1989’daki Loma Prieta depreminin 30. yıldönümünde kullanıcılara tanıtıldı. Uygulamanın geliştiricisi UC Berkeley, Ekim 2019’da yapılan testlerde uyarıların MyShake uygulaması üzerinden kullanıcılara ulaşmasının 3,7 saniye sürdüğünü belirtti. Uzmanlar bu sürede evi terk etmek mümkün olmasa da, depremden korunmanın yollarını bulmanın mümkün olduğunu düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.