Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Donald Trump “Türkiye’ye yaptırım tasarısı”nı imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, 2020 yılı savunma bütçesini imzaladı. Tasarıda, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar da belirtildi.

2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA), Türkiye’ye de çok sayıda yaptırım kararı içeriyor. Her yıl yenilenen NDAA, Savunma Bakanlığı bütçesini belirleyen bir torba yasa niteliğinde.

Yaptırım tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan geçerek ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gitmişti. Bugün ülke tarihinde Savunma Bakanlığı’na ayrılan en yüksek bütçe olan 738 milyar dolarlık 2020 savunma bütçesi Trump tarafından imzalanarak onaylandı.

Tasarıda, Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlar da belirtildi. Türkiye’ye yaptırım uygulanması planı, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alması ve Suriye’nin kuzeydoğusuna başlattığı askeri harekât nedeniyle gündeme gelmişti.

Tasarıda, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesi yasaklanıyor. Tasarıda aynı zamanda, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı doğalgaz anlaşması sebebiyle de yaptırıma tabi tutulması isteniyor.

Tasarının onaylanmasıyla birlikte Kıbrıs Rum Yönetimi‘ne yönelik silah ambargosu da koşullu olarak kaldırılacak.

Tasarıda ayrıca, Başkan Trump’a, Türkiye’ye kısaca “CAATSA” olarak bilinen “Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırım Yluyla Mücadele Yasası”nı uygulaması çağrısı yapılıyor. CAATSA, İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.