Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan devlet başkanlığı seçimi – Eşref Gani ikinci dönemi garantilemiş görünüyor ancak rakibi yeniden sayım istedi

Afganistan‘da 28 Eylül’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin kesin olmayan ilk resmi sonuçlarına göre, Devlet Başkanı Eşref Gani, bir dönem için daha koltuğunu korudu.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu‘ndan yapılan açıklamada, seçimin ilk turunu yüzde 50,64 oranında oy alan Eşref Gani kazandı. Gani’nin en güçlü rakibi Abdullah Abdullah‘ın oy oranı ise yüzde 39,52’de kaldı. Ancak Abdullah, oy sayımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla sonuçlara itiraz edeceğini duyurdu. Abdullah seçimlere dair yaklaşık 300 bin oyun bulunduğu pusulaların yeniden incelenmesini istiyor. Bu nedenle kesin sonuçların açıklanmasının birkaç ay sonraya sarkabileceği belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Taliban‘a savaş açtığı 2001’den bu yana yapılan dördüncü devlet başkanlığı seçimleri Taliban’ın saldırı ve tehditlerinin gölgesinde yapılmıştı. Seçim günü 113 saldırıda en az 32 kişi ölmüş, 123 kişi de yaralanmıştı. 9 milyon 600 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, bir milyon civarında oy iptal edilirken sadece 1 milyon 820 bin oy geçerli sayıldı. Gani hükümetinde başbakanlığa yakın bir konum olan “İcra Heyeti Başkanı” olarak görev yapan Abdullah Abdullah, 2009 yılında Hamid Karzai ve 2014 yılında da yine Gani’ye rakip olarak devlet başkanlığı seçimlerinde yarışmıştı.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre ülke nüfusunun yüzde 55’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı, işsizlik oranının ise yüzde 25 olduğu Afganistan’da, iktidar için yarışan hem Gani hem de Abdullah hakkında yolsuzluk iddiaları bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.